Zavřít reklamu

Světem hýbe už nějaký ten pátek kauza týkající se zneužití dat desítek milionů uživatelů sociální sítě Facebook. Ty měly být údajně využity společností Cambridge Analytica k ovlivnění amerických prezidentských voleb, kdy měly posloužit k podpoře nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Možná nejzajímavější věcí na celém skandálu je však to, jak se k němu staví sama společnost a jak se jej snaží před světem obhájit a vysvětlit jej. Jako hlavní řečník pak samozřejmě vystupuje sám šéf Facebooku, Mark Zuckerberg. Právě ten včera o celém skandálu hovořil před právním a obchodním výborem Senátu Spojených států.

 

Již v minulých dnech si sypal Zuckerberg popel na hlavu a tvrdil, že je celý skandál jen jeho chyba, protože je to on, kdo Facebook spustil a provozuje. Se stejnou rétorikou tak pokračoval i včera. Podle jeho slov podniká nyní Facebook mnoho kroků k tomu, aby se již v budoucnu žádný podobný problém neobjevil. Zajímavé však je, že se mohl Facebook takto obřího skandálu alespoň částečně vyvarovat, kdyby se k úniku dat veřejně přiznal. O jejich úniku  a využití společností Cambridge Analytica totiž prý věděl již od roku 2015. Protože však tento problém nepovažoval za nutný k nahlášení, nepřistoupil k němu. Na otázku, proč proti společnosti alespoň Facebook nepodnikl určité kroky, pak Zuckerberg odpověděl, že kvůli tomu, že neměla na Facebooku žádné vlastní profily a ani nevyužívala reklamu, takže ji prakticky neměli jak potrestat. Nyní je však již situace jiná a žádná ze společností, která je s Cambridge Analytica nějak propojená, si na Facebooku zřídit svůj profil nesmí. Jejich zaměstnanci však ano.

Senátoři bombardovali Zuckerberga salvou dotazů, která jim měla fungování jeho obří sociální sítě objasnit. “Budu muset platit za to, abyste mi nic s využitím mých osobních dat neposílali?”, zeptal se například senátor Nelson, vedoucí demokratů. Na to Zuckerberg  odpověděl, že ano. Facebook podle něj připraví obchodní model sítě bez reklam, který však bude samozřejmě placený. Verze Facebooku zdarma ale samozřejmě zůstane, byť s cílenými reklamami, které jsou nyní tak moc kritizovány.

I přes tento skandál je prý Facebook bezpečný

Přestože se může s ohledem na dosavadní zjištění zdát, že je Facebook “nebezpečný” v tom smyslu, že můžou být vaše data na něm snadno zneužita, Zuckerberg tvrdí opak. “Facebook je bezpečný. Sám ho používám. Moje rodina ho používá a stejně tak i lidé, které mám rád a na kterých mi záleží,” tvrdil před senátory. 

V senátu se samozřejmě hovořilo i o neustále propíraném ruském vlivu na volby v USA. Na toto téma se však senátoři od Zuckerberga příliš mnoho informací nedozvěděli, protože valná část tohoto tématu podléhá utajení. On sám však prý vyslýchán nebyl. 

Ze Zuckerbergových slov je tedy jasně cítit, že svou sociální síť rozhodně zavřít nechystá a věří, že se mu jí podaří pár bezpečnostními upgrady vzkřísit. Všem je však jasné, že podobné výslechy a vyšetřování ještě nejsou ani zdaleka u konce a bude trvat opravdu dlouho, než celý skandál odezní. Jedno je však jisté už teď – Facebook čekají velké změny, které se dotknou více čí méně všech jeho uživatelů. 

Zdroj: ČTK

s3-news-tmp-77017-like-it-or-not-mark-zuckerberg-is-now-silicon-valleys-ambassador-to-the-rest-of-the-world--default--1190

Dnes nejčtenější

.