Zavřít reklamu

V minulosti jste si mohli z článků na našem webu udělat obrázek o tom, jak se asi žije lidem v Číně. Tamní režim je totiž opravdu tvrdý a pravidla, která nastavil, jsou pro obyvatele poměrně nehostinná. Cenzura je tu na denním pořádku a o soukromí na internetu, které bereme minimálně v našem státě jako samozřejmost, si můžou místní obyvatelé nechat zdát též. O to smutnější je pak to, že se některé společnosti do potlačování těchto práv více či méně zapojují. Apple bohužel není výjimkou.

Počínání Applu, který před časem odstranil z čínského App Store veškeré aplikace umožňující VPN připojení, vyvolal ve světě poměrně silnou vlnu diskuzí. Není se čemu divit. Jablečná společnost odstranila tímto krokem jedinou možnost spojení čínských obyvatel se zbytkem necenzurovaného světa. A právě to je označováno mnohými za velký problém. Američtí senátoři Ted Cruz a Patrick Leahy se proto rozhodli napsat řediteli Timu Cookovi dopis, ve kterém ho žádají o objasnění rozhodnutí Applu. I oni totiž vidí v kroku Applu podporu cenzury a internetové kontroly, která je v dnešním světě nepřípustná.

Oba senátoři jsou z postupu Applu velmi znepokojeni. “VPN umožňuje uživatelům přístup k necenzurovaným webům, které Čína omezuje,” píší v dopise. “Pokud jsou zprávy, které z Číny přichází pravdivé, máme obavy, že Apple cenzuru čínské vlády a dohled nad internetem podporuje.”

Kritice čelil už v minulosti

Pro Cooka není tato situace ničím novým. S kritikou se totiž už v minulých měsících potýkal a kroky Applu hájil, seč to šlo. “Aplikace bychom samozřejmě odstraňovat neměli ale stejně jako v jiných zemích musíme i tady dodržovat zákony,” komentoval situaci před nedávnem Tim. “Pevně věříme, že účast na největších světových trzích přináší naším zákazníkům plno výhod. Proto věříme, že je správné najít v jednáních s vládami společnou řeč, i když s nimi mnohdy nesouhlasíme.”

Po tomto prohlášení se však objevily znepokojivé informace, které naznačují, že se zcela nezakládá na pravdě. Někteří tvrdí, že je v mnoha případech vidět výrazný rozkol toho, co Apple dělá a co tvrdí, že dělá. V soukromí totiž může jednat společnost zcela jinak a je velmi pravděpodobné, že tak v některých případech i činí. To můžeme ostatně vidět i na tomto případu. I samotná dohoda mezi Applem a čínskou vládou je v zásadním rozporu s celkovou ideou společnosti, která od svého prvopočátku soukromí uživatelů ctí.

Senátoři též upozorňují na to, že to není první ústupek, který Apple Číně udělal. V loňském roce prý též vypnul přístup do iBooks a iTunes. Služby by totiž pravděpodobně mohly šířit Čínou režimu nepohodlné ideologie.

Uvidíme, jak se Tim Cook a potažmo i celý Apple k otázkám senátorů postaví. Už teď je však jasné, že si tuto kauzu za rámeček rozhodně nedá. Cenzura internetu je totiž opravdu závažný problém a jeho podpora je nepřípustná. Tím spíš, když se jedná o společnost, která se snaží tvářit navenek co nejpřívětivěji, čímž Apple bezesporu je.

apple-china_think-different-fb

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.