Zavřít reklamu

Vypadá to, že je třetí generace Apple Watch s LTE, která je mnohými označovaná za obrovský průlom nositelné elektroniky, zakletá. Po tom, co se Applu podařilo opravit problémové připojování k LTE a po celém světě nějakým způsobem svou novinku rozjet, začaly si objevovat další problémy. Ty však bohužel Apple v rukou nemá.

Čína, která by se dala s trochou nadsázky označit za zemi podobným technologiím nezaslíbenou, totiž pár dní po spuštění podpory eSIM pro Apple Watch 3 zničehonic veškerou podporu ukončila. Čínští obyvatelé, kteří si LTE verzi hodinek zakoupili, si tak jejich nejzajímavější funkce neužijí.

Jak asi všichni víte, čínský režim je od demokracie na míle vzdálen. Tamní obyvatelé jsou státním aparátem kontrolování a něco jako soukromá komunikace prakticky neexistuje. A právě v tom je u LTE připojení hodinek problém. Čínští operátoři, kteří jsou mimochodem ve vlastnictví státu, zjistili, že sledování obyvatel skrze Apple Watch není tak jednoduché jako s telefonem a že prakticky neví, kdo je vlastně využívá.

Velice přísné zákony

Zdá se vám to jako z nějakého sci-fi? Nedivím se. A to ještě nevíte, že v Číně platí velmi přísné regulační zákony na mobilní telefony, které mimo jiné nakazují telefony registrovat na své jméno. Rozdvojení čísla, které při používání eSIM s Apple Watch 3 nastane, tak nemohlo být tolerováno zkrátka proto, že mohlo být zneužito pro komunikaci jiné osoby, než té, která má hodinky zaregistrované.

Na čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií se kvůli tomuto kroku valí vlna dotazů. To se však ani v průběhu přípravy tohoto článku k celé situaci nevyjádřilo.

Tak či tak je jasné, že krok vlády opět vztahy s Applem vyhrotí. Ostatně, už v minulosti se dostal Apple s Čínou do konfrontace skrze stahování aplikací umožňujících VPN připojení. Pokud se však zdál krok s VPN pochopitelný, s Apple Watch zůstává rozum stát. S největší pravděpodobností se však v budoucnu nic nezmění. Režim totiž rozhodně ani o píď neustoupí a svým obyvatelům soukromí tohoto typu nedopřeje.

Apple China

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.