Zavřít reklamu

S rozhovory jakoby se v posledních několika týdnech roztrhal pytel. Takový Jony Ive, který je zodpovědný za podobu jablečných produktů, se v jednom rozhovoru rozpovídal o budoucnosti iPhonu X a Apple Parku a v dalším rozhovoru zase prozradil, jak to ve skutečnosti bylo s návrhem designu nové vlajkové lodě. Nicméně následující řádky se tentokrát nebudou točit kolem iPhonu X. Server Billboard totiž udělal rozhovor s představitelem cupertinské společnosti, který má na starosti hudební službu Apple Music.

Jimmy Iovine hovořil o čtyřdílném dokumentu The Defiant Ones, který zrcadlí kariéru Iovina a jeho dlouholetého partnera Dr. Dre. Během rozhovoru Iovine komentoval také současný stav streamingového hudebního průmyslu a nejistou pozici firem zaměřených výhradně na streaming hudby, jako je například Spotify.

“Streamingové služby jsou ve špatné situaci, neexistují žádné hranice, nevydělávají žádné peníze,” řekl Iovine. Podle něj je streamování hudby u velkých společností, jako jsou Amazon, Apple či Google, ještě v pořádku, ale společnosti jako Spotify to mají mnohem těžší. “Musí přijít na to, jak nalézt cestu, která by se stala skutečným byznysem a vydělávala peníze,” myslí si Iovine.

Iovine dále vysvětlil, že nahrávací průmysl ještě netuší, jakým směrem se budou technologie ubírat, a že se věci mohou kdykoliv změnit podle toho, jaký přijde hardware či software. Iovine poukazuje na kazetové pásky a CD a podotýká, že společnosti se musí přizpůsobit a najít si svou roli. Samozřejmě nezapomněl zmínit, že streamingové služby nabízející obsah zdarma podkopávají nohy hudebnímu průmyslu. Všechny platformy poskytují v podstatě stejný obsah, a tak je těžké přesvědčit zákazníky, aby za danou službu platili, když u jiné mají ke stejnému obsahu přístup zdarma.

„Vezměte si takový Netflix. Ten nabízí originální obsah za 11,99 dolarů. U hudby je to jiné, všichni mají všechno, některé služby nabízí bezplatnou úroveň, všechny písničky jsou navíc na YouTube, takže je nemožné účtovat si za streamování hudby 11,99 dolarů, “ myslí si Iovine a označuje celou situaci za obrovský problém.

Iovinův názor na bezplatnou hudbu je pravděpodobně jeden z důvodů, proč se Apple zaměřuje především na exkluzivní obsah. Apple koupil práva na vysílání několika exkluzivních dokumentů a začal pracovat na vlastních pořadech, přičemž právě originálním obsahem chce zákazníky přesvědčit, aby si předplatili Apple Music.

Celý rozhovor s hlavou služby Apple Music si můžete přečíst v angličtině na stránkách Billboard.

apple music fb

Dnes nejčtenější

.