Zavřít reklamu

Přemýšleli jste v posledních měsících nad tím, proč se vlastně Apple rozhodl vytvořit svůj první inteligentní reproduktor HomePod a jak dlouhá cesta za jeho představením stojí? Pokud ano, následujících řádky budou přesně pro vás. Agentura Bloomberg totiž zjistila od velmi zajímavé informace, které nám mnoho detailů o vývoji nového domova pro Siri prozrazují.

Hned na úvod vás musím upozornit, že byl zrod HomePodu tak, jak jej dnes známe, poměrně chaotický a do jisté míry je i dílem náhody. Celý projekt totiž začal vytvářet tým inženýrů spíše jako hobby, kterým se bavili pouze ve chvílích, kdy již měli svou hlavní práci odvedenou. Hlavní myšlenkou tehdy bylo vytvoření HiFi reproduktoru, který nabídne svým uživatelům o poznání lepší zvuk než reproduktory od Bose, JBL či Harman Kardon. I kvůli tomu se na na nějakou praktičnost příliš nehrálo a prototypy, které postupem času vznikaly, měřily údajně občas až necelý metr.

To, že by mohl být projekt, který se mimochodem za dobu své existence mnohokrát přerušit, do budoucna obrovsky přínosný si Apple uvědomil zhruba před dvěma lety. Na technologické scéně se totiž začínalo pomalu šuškat o inteligentních asistentkách, které by dostaly díky umístění v reproduktorech v místnosti úplně nové funkce ulehčující životy jejich uživatelům.

Frustrace z konkurence

Ačkoliv pracovali jableční inženýři na projektu velmi intenzivně, konkurenční Amazon je se svým reproduktorem předběhl. To však Apple k zintenzivnění práce nemotivovalo. Ba naopak, někteří jeho inženýři cítili frustraci a křivdu, protože byli přesvědčeni o tom, že mají mezi sebou vynašeče informací, díky kterému se Amazonu podařilo jeho produkt dokončit. Postupem času však tato obvinění stáhli a začali se projektu opět intenzivně věnovat.

Postupem času se stal z Echa od Amazonu opravdový fenomén a mnoho uživatelů si jej díky nepřebernému množství funkcí, které umožňoval, zamilovalo. Mezitím však dokončil Apple svůj HomePod a v červnu letošního roku jej veřejnosti představil. Ta jej sice přivítala s obrovskými ovacemi a mnoho jablečných uživatelů se na něj podle jejich slov neskutečně těší, co od reproduktoru čekat však zatím s určitostí neví nikdo. Podle zaměstnance Applu, který všechny tyto informace Bloombergu prozradil, je však HomePod v jistém ohledu zklamání. “Je to obrovsky nevyužitá příležitost,” tvrdí s ohledem na to, že jsou jeho funkce oproti Echu daleko skromnější.

Bude HomePod propadák?

Největší nedostatek je podle něj v tom, že požadavky na HomePod jsou ve skutečnosti vykonávány v iPhonu. Vývojáři jsou tak do značné míry limitování a jediné, čím mohou na HomePodu uspět, je vyladěním stávajících aplikací na iPhonu. I to dělá z HomePodu podle zaměstnance Applu podřadnou verzi Echa.

Jelikož je zahájení prodejů HomePodu poměrně daleko, je těžké říci, zda je zpráva Bloombergu reálná či nikoliv. Pokud však nevěří HomePodu ani samotní zaměstnanci a označují ho za přešlap, nejspíš od něj čekat velké věci nemůžeme. Třeba nás však překvapí a celý svět nadchne. Minimálně kvalitou zvuku by na to mít měl.

HomePod white FB

Dnes nejčtenější

.