Zavřít reklamu

Čím blíže pátku a tedy i spuštění prodejů iPhonů X jsme, tím intenzivněji se na technologických portálech celého světa objevují první dojmy a minirecenze novinářů, kteří již novou vlajkovou loď do rukou dostali. Pojďme si tedy ty nejzajímavější z nich přiblížit a udělat si tak obrázek, s jakým telefonem budeme vlastně mít tu čest.

Vývojáři se s úpravou aplikací pro iPhone X zrovna hlavu nelámou

Jako první si představíme recenzi redaktora Nilaye Patela z portálu Verge. Ten se ve svých prvních řádcích o iPhonu X zaměřil hlavně na Face ID. To podle něj většinou funguje skvěle. Poznamenal však, že v určitých světelných podmínkách bylo odemykání neúspěšné. Z toho Nilay usuzuje, že by mohl být v určitých světelných podmínkách s odemykáním iPhonu X problém. Když například vyšel ze světla kanceláře do ulic a ozářilo ho slunce, telefon jeho obličej nerozpoznal. To se povedlo až při vstupu do stínu či při přiblížení telefonu abnormálně blízko obličeji. Podobné věci se mu stávaly i při procházce večerní ulicí, kdy ho ze všech stran ozařovaly nejrůznější světla. I zde měl telefon občas problém.

Dalším mínusem, za který však Apple tak úplně nemůže, je “svižnost” aktualizací aplikací, které na iPhonu X běží. Aplikace, které vývojáři pro iPhone X doposud neupravily, mají v horní a dolní části displeje nevzhledné černé okraje. Běží tak jen v ohraničeném prostoru, který v podstatě napodobuje klasické iPhony. V tomto ohledu je tak rozhodně na čem zapracovat.

Celkově se mu iPhone jeví jako velice zajímavý smartphone s nádherným designem. Jedním dechem však dodává, že není určen pro každého a používání iPhone bez klasického tlačítka je alespoň ze začátku velmi zvláštní.

Dobře fungující technologie, která jde neuvěřitelně jednoduše nastavit

Patelovým slovům dává víceméně za pravdu i druhý recenzent Matthew Panzarino z TechCrunch. Ten označil Face ID za opravdu dobře fungující technologii, která jde neuvěřitelně jednoduše nastavit. Dokonalá však rozhodně není. Rychlost odemykání telefonu skrze Face ID přirovnal Matthew ke klasickému Touch ID a jeho úspěšnost zrovna tak. Telefon sice nikdo jiný neotevřete, vy s tím však budete občas zápasit také.

Ani fotoaparát iPhonu X se nezdál Panzarinovi nějak zvlášť revoluční. Fotografie, které s ním pořídil, jsou totiž prý skoro stejné jako u iPhonu 8 Plus.

Co však stojí za pochvalu, je kvalita displeje. Za dobu používání totiž nevykazoval OLED displej žádné známky vypalování krystalů, které je u tohoto typu displejů poměrně běžným jevem, který trápí například i nejnovější Pixely 2 XL. Na druhou stranu však telefon nepoužíval tak dlouho, aby si byl tím, že je v tomto ohledu displej bezproblémový, úplně jistý.

Face ID žádnou maskou neošálíte

Ve stejném duchu se nesou i řádky Goeffreyho Fowlera z Washington Post. I ten si občasné chybovosti Face ID všiml. Podle něj vás telefon rozpozná zhruba v devíti z deseti případů. Odemykání je totiž podmíněno řadou faktorů a neúspěch může přivodit i pouhý špatný náklon telefonu. Ten je potřeba držet pěkně přímo před tváří, jako byste se koukali do zrcadla. Na druhou stranu mu však nevadí ani tma, sluneční brýle či podobná “maskování”, kterými se jej snažil recenzent ošálit.

Poslední recenzent Scott Stein z CNET se nad Face ID příliš nepozastavuje. Daleko podstatnější mu přijde nový systém ovládání, na který si musíte podle něj poměrně dlouho zvykat. I když si na něj však zvyknete, nemáte úplně vyhráno. Apple totiž změnil i systém vypínání telefonu, který nově vypnete podržením bočního tlačítka, které nyní vyvolá Siri a Apple Pay a dolního tlačítka pro ovládání hlasitosti. Zprvu si však budete i na tuto novinku dlouze zvykat a tlačítko pro Siri mačkat v domění, že tím telefon vypnete.

Tak co, jak na vás iPhone X z dosavadních recenzí působí? Že zatím nevíte? Nevadí. Na hodnocení je totiž zatím příliš brzy a ví to i samotní recenzenti. Na propracované recenze, které se nebudou zakládat na dojmech ale na skutečnostech, které redaktoři s telefonem zažili, si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

iPhone X silver back FB

Dnes nejčtenější

.