Zavřít reklamu

Přesto, že je tentokrát řeč o značce Jamo, odkloníme se od audiofilních reproduktorů a přesuneme se do kategorie, která bude blíže spíše vašim dětem nebo i vám, ale to většinou v případě nějaké turistiky nebo outdoorově stráveného víkendu. Jamo totiž nabízí vychytávku s názvem DS2, pod kterou se skrývá malý Bluetooth reproduktor s cenou pod 1500Kč, který však navíc oproti většině konkurence zvládá přehrávání nejen přes Bluetooth, ale také z rádia nebo čtečky karet. Jamo DS2 tedy rozhodně není nic pro audiofilní posluchače, ale naopak díky své konstrukci se jedná o skvělou vychytávku, která dokáže vám nebo vašim dětem zpříjemnit život bez toho, aniž byste se o ni museli nějak zásadně bát.

To první co vás zaujme je velikost a design, který se podobá hokejovému puku. Rozhodovat se můžete mezi černou a bílou variantou s tím, že osobně se mi černá zdá o něco elegantnější a zvláště v outdoorovém prostředí praktičtější. Celý design působí kompaktně a díky sponě si můžete reproduktor snadno připnout na batoh, do stanu nebo například za opasek. Celý reproduktor je pogumovaný s výjimkou mřížky reproduktoru, který je jak jinak než kovový. DS2 je jak odolný proti stříkající vodě a nějaký ten déšť pro něj nic moc neznamená, tak přežije i prach nebo nárazy a proto si troufám říct, že díky své konstrukci zvládne to stejné, co vydržíte i vy. Certifikace IPX5 zaručuje, že se nemusíte bát toho, že vám reproduktor spadne do sněhu, začne pršet nebo budete například na pláži kde je vlhký písek, vše totiž DS2 vydrží.

Reproduktor nabízí k ovládání čtveřici tlačítek překrytých gumou, která slouží jak k ovládání samotného přehrávání jako je možnost pauznutí, vypnutí nebo zapnutí přehrávání a stejně tak i k volbě hlasitosti, ale také k přepínání mezi přehrávání ze zdroje připojeného přes Bluetooth, z micro SD karty nebo z integrovaného FM rádia. Samozřejmě nechybí ani mikrofon, z jehož pomocí můžete uskutečnit hovor bez toho, aniž byste museli telefon vytáhnout z kapsy. Zvednout a položit hovor totiž samozřejmě můžete i pomocí tlačítek na repráčku. Právě čtveřice tlačítek, pomocí kterých ovládáte asi 20 funkcí je to jediné, co bych si dovolil z hlediska designu vytknout, chce to totiž skutečně pročíst návod a pak jej mít ještě pár hodin u sebe než se naučíte vše ovládat. Ve spodní části reproduktoru je pak gumová záslepka ukrývající čtečku TF karet a také micro USB sloužící k nabíjení integrované baterie, která dokáže udržet reproduktor v provozu až 6 hodin při použití Bluetooth. Pokud pak repráček položíte na záda, drží na hladkém povrhu díky nano podložce, která jej spolehlivě udrží například i na palubní desce auta. Samotný reproduktor bez karabiny pak váží 180 gramů, což je váha, kterou na batohu sice poznáte, ale rozhodně vám nezkrátí trasu kvůli tomu, že se pronese.

DS2

Tím co mě zaujalo nejvíc je FM rádio a čtečka karet, obě věci fungují bez nutnosti mít reproduktor k čemukoli připojený a i když se vám například vybije iPhone, můžete si pouštět rádio, vyhledávat stanice nebo poslouchat hudbu z micro SD karty dál. Rádio funguje poměrně spolehlivě a i přes absenci nějaké větší antény naladíte signál poměrně spolehlivě, ovšem skutečně čistého zvuku srovnatelného například s přehráváním z SD karty nebo přes Bluetooth se dočkáte jen málo kdy. Zvuk sice není vůbec špatný a rozhodně dostačuje, ovšem na to abyste si poslechli rádio stejně jak jste zvyklí například z auta musíte být skutečně někde kde je vynikající pokrytí. Jinak na zvuku poznáte, že hraje rádio a ne Bluetooth nebo karta. Čtečka karet je sice super vychytávka, ovšem v případě, kdy vám je jedno co zrovna posloucháte. Mít totiž na kartě například 64GB hudby a snažit se najít tu vaši oblíbenou písničku je bez displeje skutečně zábava. Ovšem je to věc, kterou běžné reproduktory v této velikosti nemají a rozhodně chápu, že se jedná o přínos a to i navzdory kostrbatému ovládání.

Tím nejdůležitějším u repráků je vždy zvuk, tentokrát si však osobně myslím, že vzhledem k ceně a tomu k čemu je DS2 určena a co vše umí, není kvalita přednesu až tak zcela zásadní jako jindy. Jedná se o repráček, který vám má hrát večer u toho, když pečete buřty, ve stanu nebo když se brodíte hustým lesem a snažíte se najít vytoužený cíl vaší expediční výpravy. Právě to jsou momenty, kdy si nepotrpíte na ten nejčistší přednes a dokážete přivřít oči nad tím, jak celkově zvuk působí. První faktor, který zvuk extrémně ovlivňuje je fakt, že veškerý zvuk vychází z jednoho jasně daného místa a o stereo poslechu v podstatě nemůže být řeč. Dalším faktorem je pak velikost reproduktoru a jeho konstrukce. I přes to všechno je však projev na poměrně dobré úrovni a troufnu si říct, že vás neurazí nejen v přírodě ale ani při nějakém tom domácím poslechu.
Pokud patříte mezi turisty, outdoorové nadšence nebo chcete dětem udělat radost a zároveň nemít strach že repráček za týden donesou domů rozbitý, pak je DS2 skvělou volbou. Rozhodně nečekejte audiofilní zážitky, ale co se kvality přednesu týká, nemusíte mít strach, že by vás dé-es dvojka urazila. Navíc když připočítáme k obstojnému přehrávání hudby FM rádio a čtečku karet, výdrž 6 hodin a kompaktní, odolný design, není příliš nad čím váhat a v dané kategorii hledat jinde.

Jamo DS 2

Dnes nejčtenější

.