Zavřít reklamu

Své jablečné telefony asi všichni z nás bezmezně milujeme. Jsme však schopni se o ně starat tak, aby netrpěly nebo se jim nedej Bože nestala rovnou nějaká nepříjemná újma? V následujících sedmi bodech si proto nastíníme základní věci, které našim nakousnutým jablíčkům ani za mák neprospívají a přesto je valná část jejich uživatelů ignoruje a považuje za běžnou rutinu.

Používání neoriginálních nabíjecích kabelů

Pravděpodobně jeden z největších nešvarů jablečných uživatelů je využívání neoriginálního nabíjecího kabelu. Je to trochu úsměvné. Člověk, který si zakoupí telefon, jehož cena se pohybuje zhruba od desíti tisíc výše, si pak radši zakoupí neoriginální nabíječku, aby nějaký ten krejcar ještě ušetřil. Neuvědomuje si však jednu věc. Neoriginální kabely, které na nás chrlí prodejci na ebay, aliexpressu či podobných webech jsou mnohdy pro iPhony ztělesněným zlem. Používání nevhodného a necertifikovaného kabelu na nabíjení může totiž vést až k poškozením základní desky či dalších komponentů v iPhonu, jejichž oprava vás nečekaně vyjde a mnohem více, než originální nabíječka. V tomhle případě je tak určitě lepší si připlatit a zakoupit si kabel s certifikátem Apple.

Abychom však neházeli vinu jen na nekvalitní kabely, podobný scénář může nastat i s kabely od Applu. Aby vám však napáchali takovouto neplechu, musí být viditelně fyzicky poškozené. Věřím ale, že se zničeným kabelem byste svůj telefon záměně nenabíjeli.

Používání telefonu v extrémních teplotách

Extrémní teploty iPhonům obecně moc nesvědčí. Vyvarujte se proto využívání vašich miláčků v extrémně vysokých či nízkých teplotách, nenechávejte je v rozpálených automobilech a nedělejte s nimi věci, které by je mohly teplotně poškodit. I extrémní tepoty vedoucí k přehřátí telefonu totiž mohou uvnitř zanechat pěknou spoušť, která bude vaši peněženku bolet.

Nemyslete si však, že je tento problém spojen pouze s letními měsíci a přímým sluncem. I třeskuté mrazy nedělají vašemu telefonu zrovna dobře. Důkazem může být vypínání a náhlý pokles baterie při mrazu. Proto je potřeba brát na tyto věci zřetel a alespoň částečně se jim vyvarovat.

Čištění displeje nevhodnými prostředky

Také máte rádi, když je displej vašeho telefonu krásně vyčištěný? Nedivím se, telefon vypadá hned úplně jinak. Ostatně, někteří si svůj displej přelešťují několikrát denně, jen aby měli ze svého telefonu dobrý pocit. I tato procedura se však musí provést s citem, jinak svému telefonu spíš ublížíte, než prospějete. Displej telefonu by totiž neměl přijít do styku s různými čistícími chemikáliemi a rozpouštědly, které by mohly rozpustit jeho ochranné vrstvy na displeji. Telefon si tak sice úplně nezničíte, jeho displej však už nemusí klouzat tak jako dřív a i jeho leštění, která nadevšechno milujete, bude mít najednou o něco horší výsledek.

Nikdy iPhone nevypínáte

Dnešní doba se vyznačuje mimo jiné tím, že jste na svém telefonu dostupní prakticky všude. S tímto trendem jde však ruku v ruce i další riziko pro váš iPhone. Když jste totiž s celým světem 24/7 v kontaktu, zapomínáte svůj telefon vypínat a to mu zrovna dvakrát nesvědčí. Nonstop zapnutý telefon podle studií trpí horší životností baterie, která si nikdy neodpočne, a horší životností RAM paměti. Těmto obtížím však můžeme předejít velmi jednoduše. Jediné, co je potřeba, je vypnout iPhone alespoň jednou týdně na dobrou půl hodinku. Prospěje to nejen mu, ale i vám.

Do koupelny s ním také nechoďte

Telefony a voda nejsou kamarádi prakticky odnepaměti. Je sice pravda, že nové typy už nějakou voděodolnost mají a kontakt s vodu zvládají vcelku bez problému, těm starším však pořád starosti přidělává. Základním pravidlem každého uživatele smartphone by proto mělo být nechat svůj telefon vždy mimo koupelnu. Páry, které při vypařování vody vzniknou, totiž do telefonu prostoupí opravdu jednoduše a stejně tak v něm nadělají pořádnou neplechu. Zkratovaný telefon totiž asi kvůli chvilce v koupelně riskovat nechcete.

Fungování s prasklými displejem není rozhodně dobrý nápad

Je jasné, že pády na tvrdé povrchy telefony likvidují jako na běžícím pásu a proto je potřeba si na ně dávat pozor. Co však dělat, když telefon neuhlídám a na displeji mi vznikne nevzhledná pavučina? Používat dále, když mi to zase tak nevadí? Rozhodně ne. Jelikož je displej narušený, může se přes jeho štěrbiny dostat do telefonu prakticky cokoliv (dobře, leštící prostředek asi na rozbitý displej nepoužijete). To cokoliv vám pak milé rádo pomůže s výběrem nového telefonu, zničený displej v kombinaci s poškozeným vnitřkem vás už totiž k opravě nejspíš nepřinutí a radši sáhnete po novém kousku.

Možná jste nad předchozím odstavcem mávli rukou se slovy „Používám nezničitelný obal, nic se mi nemůže stát“. I vy byste si však měli dávat pozor. Riziko zničení sice některými obaly opravdu eliminujete na minimum, jistá šance na zničení tu však pořád existuje. Znáte to, náhoda je …

Jailbreak

Ano, iOS není pro uživatelské úpravy zrovna dvakrát přívětivý a mnohdy si musíme vystačit jen s tím, co nám Apple dal. Pro rebely, kteří se s tím však smířit nehodlají, je tu však jedna „skvělá“ cesta – jailbreak. Ten se může zprvu zdát jako nejlepší věc, která kdy na jablečných zařízeních byla, opak je však pravdou. Své telefony si sice přizpůsobíte k obrazu svému a nacpete je tunou zbytečných, leč zábavných aplikací, otevřete však i přední vrata hackerům, kteří by vám potenciálně mohli napáchat velkou neplechu. Rovněž nemáte nárok na bezpečnostní a softwarové aktualizace Applu, které jejich systémy každou verzí vylepšují a stabilizují. Do jailbreaku se proto radši nepouštějte, mohlo by to na vašich telefonech napáchat více škody než užitku.

A co vy? Kolik věcí z výše vyjmenovaných berete jako běžnou rutinu a kolika z nich se naopak vždy vyvarujete? Věřím, že jakožto milovníci Applu jste ve všech těchto bodech naprosto neznalí a nevidíte se v žádném z nich. Tak či tak je dobré si některé zásady jednou za čas osvěžit, abychom na ně někdy v budoucnu pěkně nedoplatili. Každopádně vám přeji, ať to zrovna váš případ rozhodně není.

7-zpusobu-jak-znicit-iphone-fb

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.