Zavřít reklamu

Pokud jste fanouškem Applu, Samsungu či úplně jiné značky, nebo milovníkem techniky či jen občasným čtenářem technických článků, alespoň jednou se pravděpodobně setkáte s pojmem oleofobní. Většinou se s tímto pojmem setkáte v souvislosti s dotykovými displeji na telefonech, chytrých hodinkách či tabletech. Víte ale vůbec, co toto označení vlastně znamená? A pokud ano, jak vůbec funguje? Nebo co se stane, když se vrstva opotřebuje? V následujících řádcích se vám pokusím zodpovědět vše, co by vás na toto téma mohlo zajímat.

Co je to oleofobní vrstva?

Ti bystřejší z vás už zřejmě ze samotného slova vydedukovali, že se bude pravděpodobně jednat o něco v souvislosti s olejem. Přesně to totiž toto slovo znamená. Jedná se skutečně o jakýsi povlak odpuzující olejovité látky, který se aplikován přímo na skle displeje. V praxi pak zajišťuje daleko snadnější údržbu displeje, v druhé řadě pak i lepší dotykové ovládání. Právě údržba je však hlavní myšlenkou této vychytávky. Na oleofobním displeji se daleko hůře usazuje mastnota z prstů či různá nečistota. Daleko hůře se též dají zamatlat různými šmouhami či otisky. Pokud se ale přeci jen zadaří a displej se zašpiní, je to právě oleofovní vrstva, kdo zajišťuje snadné čištění za pomoci pouhého hadříku. iPhone pak vypadá bez nadsázky jako nový.

Pokud si myslíte, že stejné vlastnosti má i podobné sklo, jděte si to klidně zkusit na vaše okenice. Zašpinění je daleko jednodušší a údržba je daleko těžší. I sebemenší otisk prstu na okenní tabuli zůstane. Ten pak ale v žádném případě nedostanete dolů pouhým hadříkem bez nějakého speciálního čističe.

Druhou věcí, kterou jsem v předchozích řádcích zmínil, je lepší dotykové ovládání. To umožňuje vyšší kluzkost skla, které snižuje tření. Oleofobní vrstva tak zabrání například i škrábancům způsobeným právě otěrem nějaké hrany.

oleophobic-coating

Jaká zařízení mají oleofobní displej?

Tato otázka vás po dočtení předchozích řádků zajímá asi nejvíce. Určitě vás tedy potěším tím, když řeknu, že oleofobní displeje jsou v dnešní době využívány prakticky u všech moderních dotykových displejů. Například takové Gorilla Glass, které se používá mimo jiné u iPhone touto vrstvou disponuje už opravdu dlouho. Pokud tedy používáte iPhone 3GS a mladší (což asi ano), nemusíte se obávat.

Pokud však dotykový displej na vašem zařízení používáte už nějaký ten pátek, zřejmě bude oleofobní vrstva skoro pryč. V takovém případě není bohužel zrovna moc variant na opravu. Oleofobní nátěry se sice dají v obchodech mnohdy sehnat, výsledek však nebývá nikterak přesvědčivý. Nejlepší věc, kterou můžete v případě oděru oleofobní vrstvy udělat, je jednoduše nalepit ochranné sklo, které touto funkcí též mnohdy disponuje. Jestli jste ale milovníkem telefonu bez veškerých bezpečnostních pomůcek, nezoufejte. Displej bez oleofobní vrstvy hold budete častěji leštit a více hlídat před škrábanci, nicméně vyžít se s ním dá.

Jak se o oleofobní vrstvu starat?

Odpověď na tuto otázku není naštěstí nikterak složitá. Pokud se však následujících rad přidržíte, zajistíte své vrstvě delší životnost a vám méně starostí.

Elementárním pravidlem údržby olejofobní vrstvy je nečistit ji prostředky na bázi alkoholu či jinými agresivními čisticími prostředky. Vždy používejte pouze čistou utěrku nebo hadřík v kombinaci s vodou, s tou to ale také moc nepřehánějte. Další možností je již zmíněný chránič obrazovky například v podobě tvrzeného skla. Pokud zvolíte právě variantu se sklem, pak doporučuji kupovat skla spíše kvalitnější. Rozhodně nechci hanit skla z Aliexpressu (i ta mi zachránila můj starý iPhone), u novějších telefonů je však rozhodně lepší pustit nějakou korunu navíc a připlatit si. Rozhodně nemá cenu ušetřit dvě stovky na skle pro iPhone 7 a pak měnit displej za sedm tisíc jen kvůli tomu, že sklo za padesát korun záhadně nevydrželo.

Jak zjistit, v jakém stavu je oleofobní vrstva na mém displeji?

Na závěr jsem si pro vás připravil malý test, který vám okamžitě napoví, v jakém stavu je vaše oleofobní vrstva. A abych nezapomněl, je zatraceně jednoduchý. Stačí k němu totiž pouze pár kapek vody.

Na testovaný displej kápněte kapičku vody. Pokud kapka, která na displej dopadne, zachová sférický tvar (tzn. že zachová tvar jakési polokoule), vaše vrstva funguje ještě dobře. Pokud se však voda rozstříkla po celém displeji a utvořila spíše fleky, je na čase panikařit. Vlastně není, o tom jsem ale mluvil zhruba uprostřed článku.

Doufám, že už je vám všem jasné, jak zhruba oleofobní vrstva funguje a tento pojem už vás nikdy v životě nezaskočí. Nezbývá nic jiného, než vám popřát, ať vám to po displeji pořád pěkně klouže.

oleofobni-vrstva-fb2

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.