Zavřít reklamu

V roce 1977 obletěla skoro celý svět zpráva o nově vzniklé firmě v Kalifornii. Společnost s názvem The Apple Computer Company vyráběla počítačové soupravy pro technologické nadšence a podle magazínu Kilobaud vypadala velice slibně. Jak vypadaly začátky legendární jablečné společnosti v médiích?

Pozoruhodný Apple Computer

„Rich Travis ze Sunshine Computer Company v jižní Kalifornii uvádí, že v průběhu tří týdnů prodal tři počítače Apple … jeho zákazníci hledali kompletní systém, připravený k použití, který by nebyl nákladný,“ psala Sheila Clarke z Kilobaud. „Vzhledem k tomu, že systém je opravdu snadno zakoupitelný i spustitelný, mohl by si lehce najít cestu do domovů několika stovek lidí, a to v průběhu pouhých několika měsíců.“

Serveru Business Insider se podařilo zjistit, že jedním z prvních – možná i úplně prvním – článkem, týkajícím se společnosti Apple, byl ten s názvem „The Remarkable Apple Computer“ z února roku 1977. Jeho autorem je Sheila (Clarke) Craven a článek vznikl po obsáhlém rozhovoru se Stevem Jobsem a Stevem Wozniakem. „Vypadá to, že to tak je,“ odpověděl Steve Wozniak na dotaz redaktorů magazínu Business Insider ohledně prvenství článku. „Jediná věc, kterou mohu vzít na vědomí, je, že jsme předváděli Apple II ještě předtím, než jsme vůbec začali s dodávkami Apple I – věděli jsme, že se jedná o dočasný projekt.“

Steve Jobs and Steve Wozniak

Rodný dům

Domov Paula a Clary Jobsových na Crist Drive v kalifornském Los Altos se v roce 1976 zároveň stal i (téměř) prvním domovem budoucího cupertinského giganta. V garáži domu svých rodičů založil Steve Jobs spolu se Stevem Woznikam a Ronaldem Waynem firmu Apple.

„Můj rozhovor s oběma Stevy se odehrával právě v této garáži,“ pokračuje Sheila Craven ve vyprávění. „Letěla jsem z L.A. a Wozniak s Jobsem mě vyzvedli v červeném Chevroletu Luv Truck. Posadili mne mezi sebe na přední sedačku a jeli jsme někam na oběd, kde jsme mluvili o jejich velkolepých plánech. Samozřejmě – mluvil vlastně jenom Steve. Po obědě mne zavezli k domu Jobsových rodičů v Palo Alto. Do domu jsem se ale nikdy nedostala – šli jsme přímo do garáže. Na pracovním stole se nacházela počítačová deska. Nad ní, na polici, byla televizní souprava, z níž vedly dráty do desky.

Steve celou dobu mluvil, vysvětloval, předkládal marketingové a vývojářské plány pro budoucnost, doslova v garáži tančil na špičkách. Woz seděl na pracovním stole a připravoval vše k předvedení programu. Byl zcela potichu. Došlo mi, že to on je tím inženýrským mozkem, zatímco Jobs je tu spíše přes nápady.

Jednou z věcí, které mi Jobs řekl, bylo, že by chtěli dosáhnout toho, aby v každé učebně a na každém stole byl Apple, protože pokud budou děti vyrůstat s tím, že znají a používají Apple, budou ho kupovat i svým dětem. Počítače by byly dotované společností Apple Computer.“

2 Stevové, 1 garáž

V době vzniku rozhovoru sestávala společnost Apple jen ze „dvou Stevů“ v garáži Jobsových rodičů. Neexistovalo žádné zázemí, jak je známe dnes, žádná kancelář. Sheila Craven vzpomíná na to, jak Steve Wozniak spustil počítač a Jobs v rámci demonstrace schopností tohoto stroje rozběhl hru BlackJack.

Novinářka Sheila Craven si nicméně vzpomíná na Apple I spíše jako na „další domácí produkt“, než na něco, co znamenalo počátek technologické revoluce. „Už jsme se nikdy nesetkali, ale pochopitelně jsem Jobse vídala na počítačových veletrzích, jako byl Comdex, CES, a tak dále. Nemyslím si ale, že by tam on sám měl někdy stánek.“

Jobs Garage

Článek zmiňuje pár věcí, které o Applu platily jak v době jeho založení, tak i dnes. „Pro někoho, kdo nemá zkušenosti, může vypadat získání programu jako snadná věc.“ Aktualizace jsou pro zákazníky zdarma. Ze strany Applu byly rovněž pokusy o vytvoření „sítě výměny programů“ v zájmu vývoje aplikací a her, díky kterým by používání počítače bylo ještě užitečnější a zábavnější.

Apple I fb

Zdroj: Business Insider

 

Dnes nejčtenější

.