Zavřít reklamu

Ptali jste se někdy sami sebe, proč je společnost Apple tak úspěšná? Odpověď je velmi zapeklitá a do detailu ji zřejmě nerozklíčujeme nikdy. Určitě se však shodneme na tom, že velkou část úspěchu tvoří sami zaměstnanci. I ti byli však před nástupem do jablečné společnostmi „obyčejnými“ lidmi, kteří si museli na nové pořádky zvyknout. K tomu jim měli pomoci pravidla, která jsou v cupertinské společnosti považována za jakési podnikové desatero přikázání (i když je pravidel ve skutečnosti 11).

Těchto pravidel se držel i bývalý zaměstnanec Huxley Dunsany Applu, který se je nyní rozhodl prozradit veřejnosti.

Pojďme se s nimi tedy stručně seznámit:

  1. Oprostěte se od minulosti a dělejte maximum pro budoucnost
  2. Vždy říkejte pravdu, je lepší ji slyšet dříve než později
  3. Loajalita se nejlépe pozná při diskuzích a výměnách opačných názorů
  4. Chtějte být dobrým obchodníkem, nejen dobrým prodejcem
  5. Podlahu zametá každý
  6. Chovejte se profesionálně ve všem, co děláte
  7. Naslouchejte zákazníkům
  8. Vytvářejte dobré vztahy s našimi partnery
  9. Nestarejte se jen o sebe, ale i o ostatní. Sdílejte mezi sebou zážitky
  10. Neberte se příliš vážně
  11. Užívejte si to, jinak to nemá cenu

 

Vsadím se, že některým z vás utkvěly nejdéle oči na bodu číslo pět. Asi je vám jasné, že se v tomto případě jedná o zajímavou metaforu. Její pravý význam spočívá v tom, že neexistuje nedůležitá práce, pokud máte zájem pomoci. Jediné, co vás v tomto případě limituje, je vaše hlava a nechuť se k některým aktivitám odhodlat. Pokud se však přes všechny tyto věci přenesete, můžete se i vy stát součástí skvělého projektu, i když přispějete jen malým kouskem. I ten je totiž ve výsledku nadmíru důležitý.

Nezlepší jen práci, ale i život

Ačkoliv se můžou zdát některá pravidla použitelná spíše pro určitou skupinu pracovníků, bývalý zaměstnanec tvrdí, že se podle nich řídí nebo se je alespoň snaží dodržovat prakticky všichni. Je důležité si uvědomit, že se jedná pouze o jakési rady, striktní dodržování se od nich tedy logicky nečeká. Odměnou za ně je však příjemnější pracovní prostředí a lepší pocit z práce.

„Myslím, že tato filozofie je jedním z důvodů, proč se Apple stále drží tak vysoko, jak je. I přes svoji velikost se snaží svým zákazníkům naslouchat a přistupovat ke světu lidsky,“ myslí si Dunsany.

Své zkušenosti z Applu nyní využívá ve své nové práci. Nabírá totiž nové zaměstnance v jedné technologické firmě a přesně tyto postupy na ně aplikuje. Samozřejmě, podle prvních dojmů, které na něj noví zaměstnanci skrz jeho formu náboru udělají, se striktně nerozhoduje, i tak si však zvládne udělat skvělý obrázek o tom, zda budou noví lidé pro společnost přínosem či nikoliv.

Občas se při pohovoru zvednu a vysvětlím uchazeči, že musím na pár minut kvůli neodkladnému projektu odejít. Podle jeho reakce po mém příchodu pak částečně poznám, jak by mohl k zaměstnání přistupovat. Je to svým způsobem pátý bod Apple kodexu,“ vysvětluje.

pravidla-uspechu-applu-fbII

Vcelku zajímavá filozofie, nemyslíte? Nevím, jak na vás, ale na mě z ní dýchá ještě ta pravá „Jobsovská“ éra, kterou na jablečné společnosti tak bezmezně milujeme. Snad se alespoň těchto standardů do budoucna společnost přidrží, úžasné produkty totiž vznikají jedině v rukou takto smýšlejících lidí.

apple-employee-fb

Dnes nejčtenější

.