Zavřít reklamu

Koncem minulého týdne se vývojářům znovu podařilo z firmwaru (iOS 11.0.2) pro HomePod vydolovat další informace o nadcházejícím iPhonu. Tentokrát se dozvídáme další podrobnosti o Face ID, tedy o funkci rozpoznání obličeje, která by údajně měla nahradit snímač otisků prstů Touch ID.

iHelp z firmwaru zjistil, že funkce rozpoznání obličeje, kterou Apple pojmenuje jako Face ID, je v kódu označovaná jako Pearl. Navíc by podle softwaru měl telefon být schopný rozpoznat obličej i v momentě, kdy bude ležet na stole. Apple si s novou biometrickou autentizační metodou vyhrál natolik, že skrze ni bude možné odemknout telefon za zlomek vteřiny, konkrétně v řádu stovek milisekund.

AXRestingPearlUnlock

com.apple.accessibility.resting.pearl.unlock

Face ID by ale mělo být nejenom extrémně rychlé, ale také přesné a spolehlivé. Tím se významně odliší od konkurence, protože například u nového Galaxy S8 lze funkci rozpoznání obličeje ošálit obyčejnou fotografií. K naskenování ale nebude vždy nutné umístit telefon přímo před obličej, protože snímač by měl zvládnout uživatele rozpoznat i v ne zrovna ideálním úhlu. Jak přesně bude Face ID fungovat zatím není známo, jako nejpravděpodobnější se zdá využití infračerveného světla.

Koncept iPhonu 8 od Martina Hájka:

Firmware HomePodu, tedy konkrétně funkce zvaná „APPS_USING_PEARL,“ prozrazuje, že funkci rozpoznání obličeje budou moct využívat i aplikace třetích stran. Podobně nyní mohou vývojáři implementovat do svých aplikací i podporu pro Touch ID, a tak v tomto směru by se nemělo nic měnit.

Na konec ještě iHelp v kódu objevil funkci „PEARL_AUTOLOCK,“ u té zatím zůstává otázkou, k čemu bude využita. Vývojáři ze zmiňovaného serveru se ale domnívají, že by mohla posloužit k automatickému uzamknutí telefonu v momentě, kdy Face ID detekuje neregistrovaný obličej. Jestli tomu tak skutečně bude, se dozvíme za měsíc, kdy má být letošní iPhone představen veřejnosti.

Koncept iPhonu 8 s Face ID:

iPhone 8 Face ID concept FB

Dnes nejčtenější

.