Zavřít reklamu

Svět decimují poslední dobou hackerské útoky jako na běžícím pásu. Určitě máte ještě všichni v živé paměti aféru WannaCry, která ochromila instituce prakticky po celém světě a za znovuobnovení funkčnosti počítačů žádala peníze. Nejsou to však jen útoky podobného ražení. Dnes se na veřejnost dostaly zprávy, které například hovoří o obří kybernetické krádeži dat více než 400 000 klientů banky UniCredit.

Agentura Bloomberg získala dnes velmi znepokojující informace přímo od zástupců banky, kteří velký únik dat potvrzují. Jedním dechem však dodávají, že se tento problém týká výhradně italských klientů. Hackerům se totiž do systémů banky podařilo proniknout právě přes italské společnosti, které s bankou v zemi spolupracují. Stoprocentní jistotu však zástupci banky nevyjádřili.

Hackeři pronikli do systému už dvakrát

Velmi zneklidňující skutečností je hlavně to, že se kyberútočníci na servery UniCreditu dostali opakovaně. První vlna útoků proběhla už v září a říjnu loňského roku. IT specialisté banky však systém dostatečně nezabezpečili a situace se tak mohlo zopakovat letos v červnu a červenci. Až poté se podařilo expertům obří únik dokonale odhalit a zafixovat.

Banka se na svou obhajobu ohání tvrzením, že hesla účtů klientů útočnicí nezískali. Informace totiž obsahovaly pouze osobní informace, které se daly vytáhnout z různých půjček či podobných záležitostí. Neprostupnost účtu však porušena nebyla. Alespoň tak to tvrdí zástupci banky.

Ač se může zdát únik osobních informací jako malichernost, je potřeba být ostražitý. Odborníci se domnívají, že by mohli útočníci tyto údaje využít k cíleným útokům na osoby a postupně z nich pod různými pohrůžkami vytáhnout peníze.

 

Pokud jste tedy byli v již zmíněných měsících v Itálii a využili nějakým způsobem bankovní služby UniCreditu, alespoň mírná obezřetnost je na místě. I když tvrdí zástupci banky opak, riziko úniku dat i jiných, než italských klientů, tu zřejmě alespoň v malém měřítku je.

UniCredit Bank FB

Dnes nejčtenější

.