Zavřít reklamu

Na české klienty předních bank cílí v poslední době čím dál tím víc útoků, které je mají připravit o osobní údaje nebo ještě hůř, obrat je o přístupy k účtům kvůli vysátí peněz z nich. Na tyto útoky nyní upozorňují své klienty i banky ČSOB a Česká spořitelna, tedy největší hráči na tuzemském bankovním trhu. 

Taktiky útočníků se již roky nemění, avšak střídají se vždy po uplynutí určité doby. Například ČSOB musí nyní bojovat proti sdílení falešných voucherů na nejrůznější věci, na které mají nejen její klienti nárok. Háček je však v tom, že namísto milého bonusu zdarma přijdou o osobní údaje či údaje k platební kartě. Voucher je totiž samozřejmě třeba zaktivovat, což se provádí přes webové stránky podobné těm ČSOB. Méně znalí uživatelé tedy nemají problém do nich zadat vše, co po nich útočníci vyžadují. 

Česká spořitelna zase řeší v poslední době nárůst podvodných SMS zpráv, ve kterých se útočníci snaží své oběti vyděsit například tvrzením, že se k jejich internetbankingu připojilo neznámé zařízení, probíhá převod velké částky peněz a tak podobně, přičemž ve všech případech posílají webovou stránku coby řešení dané situace. Ta má uživatelům sloužit k tomu, aby daný problém rychle vyřešili, ale jak už je zvykem, namísto toho si na problém zadělají, jelikož je daný web obere o jejich údaje. Pokud vám tedy z jakékoliv banky dorazí podezřelé zprávy, ať už mailem či textovou zprávou, není od věci zavolat na bezplatné infolinky a vše si ověřit. Stát vás to bude jen pár minut času, nikoliv však klidně i stovky tisíc korun. 

Dnes nejčtenější

.