Zavřít reklamu

O kreditní kartě Apple Card, kterou Apple ve spolupráci s bankou Goldman Sachs představil letos na jaře, se v posledních dnech objevilo díky jejímu spuštění skutečně mnoho informací. Některé z nich se pak dají označit za svým způsobem zarážející, jelikož poodhalují její zákulisí, které není zrovna růžové – minimálně pro partnerskou banku Applu.

V minulých měsících jsme od různých finančních analytiků slyšeli hned několikrát, že přípravu Apple Card neměl Apple rozhodně jednoduchou. Vymyslel u ní totiž tak výhodné podmínky jak pro sebe, tak pro uživatele, že pro mnohé banky nebyl vstup do tohoto projektu vůbec výhodný a z jednání s Applem raději vycouvaly. Goldman Sachs však setrval a i přes obrovské investice dotáhl spolu s Applem jablečnou kreditku ke zdárnému konci. Tedy, svým způsobem. Podle vyjádření analytiků získaného zpravodajci z CNBC stojí každá registrace Apple Card – tedy každý jeden klient využívající tuto kartu – s ohledem na investice a další spoustu zákulisních věcí asi 350 dolarů, tedy zhruba 8 tisíc korun. A co víc, podmínky jsou nastaveny tak tvrdě, že se bance začnou uživatelé Apple Card vyplácet zhruba až po čtyřech letech a to ještě v případě, že se po celou dobu nevyskytnou na finančním trhu žádné větší problémy. 

Zprávy analytiků tak jen potvrzují tvrzení jejich kolegů z uplynulých týdnů o tom, že je Apple Card pro Goldman Sachs v mnoha ohledech vcelku rizikovým produktem, na kterém se může dost spálit. Na druhou stranu, do interních dohod mezi Applem a bankou nevidíme a tudíž nelze přímo tvrdit, že je banka v tomto směru jakýmsi případným obětním beránkem. Vzhledem k tomu, jak dlouho na trhu působí, je totiž jasné, že do nevýhodné spolupráce by i přesto, že je Apple velmi vlivný, jen tak nevstoupila. 

Dnes nejčtenější

.