Zavřít reklamu

Apple a Qualcomm mají mezi sebou nevyřízené účty. Před několika dny CEO Qualcommu naznačil, že by mohlo dojít k mimosoudnímu vyrovnání, ale nakonec Apple mírovou cestu uzavřel. Apple v tomto probíhajícím právním sporu navíc získal podporu od několika technologických velikánů. Agentura Reuters uvedla, že Asociace počítačů a komunikací (CCIA), která se skládá z technologických společností, jako jsou Samsung, Intel, Google, Amazon a další, podala zprávu Komisi pro mezinárodní obchod USA (ITC), podle které by zákaz dovozu iPhonů do USA ublížil spotřebitelům. Pokud si totiž vzpomínáte, soudní bitva mezi Qualcommem a Applem vygradovala natolik, že Qualcomm požádal, aby komise zablokovala dovoz vybraných modelů iPhonů a iPadů do USA.

Podle asociace by byl zákaz dovozu iPhonů obrovská rána pro trh s chytrými telefony a doplatili by na to zejména spotřebitelé, protože by se zvyšovaly ceny. Členy asociace CCIA jsou Google, Samsung, Intel, Facebook, Uber, Microsoft, Amazon, Netflix a další významné společnosti. Apple není členem této skupiny.

Začátkem tohoto měsíce Qualcomm podal žalobu na Apple za porušení patentu. Společnost od amerických regulátorů žádá, aby případ prošetřily a aby zakázaly prodej přístrojů s technologiemi, které porušují patenty Qualcommu.

Bitva mezi těmito dvěma společnostmi odstartovala počátkem tohoto roku. Qualcomm je velká společnost, která dokáže svým chováním ovlivnit trh s technologiemi. Protože uplatňoval nekalé praktiky na trhu s patenty, kdy cíleně likvidoval konkurenci, Apple podal podnět k přezkoumání u komise FTC, která se zabývá protisoutěžními obchodními praktikami. Apple podal na Qualcomm žalobu za to, že si účtuje zvláštní licenční poplatky za technologie, s nimiž nemají nic společného. Qualcomm na sebe nenechal dlouho čekat a hned podal žalobu na Apple za to, že Apple odmítl platit licenční poplatky za využívání technologie.

Tim Cook nejprve uvedl, že je otevřen mimosoudnímu vyrovnání. Dokonce i hlava Qualcommu před pár dny vyjádřila podobné názory, ale jelikož se objevily nové skutečnosti, Apple ve válce bude pokračovat.

Qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.