Zavřít reklamu

Apple a Qualcomm mezi sebou momentálně vedou ostrou právní bitvu. Ačkoliv v posledních týdnech spor gradoval, CEO Qualcommu Steve Mollenkopf serveru Fortune prozradil, že mimosoudní vyrovnání není vyloučené.

„Není to nic nového,“ řekl Mollenkopf na konferenci Brainstorm Tech. „Takové situace se řeší i mimosoudně, a tak není důvod, proč by tomu nemohlo být i v tomto případě.“ Mollenkopf dále uvedl, že nemá žádné konkrétní zprávy o urovnání sporu a že se v dané věci neodehrálo nic nového. Qualcomm je tedy stále otevřen tomu, že dojde k vypořádání mimosoudně, ale zatím není jasné, zda na to Apple přistoupí či nikoliv. Pokud se Apple a Qualcomm nedohodnou, potáhne se spor přes soudy, což může trvat i několik let.

Qualcomm je obrovská a silná společnost, která dokáže svým jednáním ovlivňovat technologický trh. Právě kvůli nekalým praktikám na trhu s patenty, kdy cíleně likvidoval konkurenci, Apple podal námět k přezkoumání u komise FTC, která se zabývá protisoutěžními obchodními praktikami. Poté Apple žaloval Qualcomm za to, že si účtuje zvláštní licenční poplatky za technologie, s nimiž nemají nic společného, a tak přestal poplatky platit. Qualcomm na nic nečekal a podal žalobu na Apple za to, že neplatí licenční poplatky za využívané technologie.

Qualcomm se brání tím, že jeho inovace jsou srdcem každého iPhonu a že jsou licenční poplatky oprávněné. Qualcomm v podávání žalob pokračoval i v dubnu, kdy obvinil cupertinskou společnost z porušení licenčních smluv, falešných prohlášení a podpory regulačních útoků proti Qualcommu.

Apple koncem června rozšířil svou žalobu proti Qualcommu a Qualcomm na to reagoval tím, že požádal Komisi pro mezinárodní obchod USA (ITC), aby zakázala dovoz vybraných modelů iPhonů a iPadů do USA.

Qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.