Zavřít reklamu

Soudní bitva mezi společnostmi Qualcomm a Apple nadále pokračuje, ba dokonce graduje. Qualcomm požádal Komisi pro mezinárodní obchod USA (ITC), aby zablokovala dovoz vybraných modelů iPhonů a iPadů, uvádí server Fortune. Qualcomm také chce, aby byl zastaven prodej zařízení, která už jsou ve Spojených státech a také v jižní Kalifornii napadl Apple další žalobou za porušení patentu.

Apple podle Qualcommu porušuje šest patentů Qualcommu týkající se agregace nosičů a technologií, které jsou navrženy tak, aby iPhony šetřily baterii při komunikaci. Qualcomm těchto šest patentů získal v období od 2013 do 2017.

Qualcomm žádá, aby byl zablokován prodej všech iPhonů s čipem LTE od konkurenčních mobilních komunikačních společností, mezi něž patří AT&T a T-Mobile, konkrétně se jedná o iPhone 7, iPhone 7 Plus a některé modely iPadů. V rozhovoru s právníkem Donem Rosenbergem, který zastupuje Qualcomm, padlo, že Qualcomm vede další soudní řízení a zákaz dovozu, protože Apple není schopen zaplatit za technologii, kterou používá.

„Kdyby byl Apple schopen držiteli licence zaplatit za to, co používá, nebudeme ho za tyto patenty žalovat,“ uvedl v rozhovoru Don Rosenberg. „Ale Apple není jako všichni ostatní, kteří jsou ochotni platit za to, co používají, a tak my jsme cítili, že se musíme bránit.“

Jak bylo uvedeno v žádosti Qualcommu, možný zákaz prodeje iPhonu 7, iPhonu 7 Plus a budoucích iPhonů by se neuskutečnil následujících osmnáct měsíců, takže by to neovlivnilo vydání a prodej nového zařízení, které se má objevit v září letošního roku. Qualcomm očekává, že komise by měla vyhodnotit stížnost v srpnu a naplánovat soudní proces na následující rok. Věří, že nový případ týkající se porušení patentu, který byl dnes podaný, by mohl být pozdržen, než ITC nerozhodne o zákazu dovozu.

Qualcomm je silná společnost, která dokáže svým jednáním ovlivňovat trh s technologiemi. Jelikož uplatňoval neférové praktiky na trhu s patenty, kdy cíleně likvidoval konkurenci, Apple podal podnět k přezkoumání u komise FTC, která hlídá protisoutěžní obchodní praktiky. Potom Apple obvinil Qualcomm za to, že si účtuje zvláštní licenční poplatky za technologie, s nimiž nemají nic společného. Potom podal žalobu Qualcomm na Apple za to, že Apple přestal platit licenční poplatky za využívané technologie. A tak to pokračuje stále dokola a dokola.

Qualcomm fb

Dnes nejčtenější

.