Zavřít reklamu

Společnost Apple si včera patentovala technologii, která by mohla výrazným způsobem pomoci obětem trestných činů či osobám v ohrožení života. Jablečná novinka totiž přinese funkci tajného zavolání pomoci v nouzové situaci.

Celá myšlenka této vychytávky spočívá v zaznamenávání určitých způsobů dotyku, které by byly v zařízení vyhodnoceny jako krizový příkaz. Po správném provedení dotyku by se tak automaticky vytočilo diskrétně číslo záchranných složek.

Zatím sice nevíme, pro jaká gesta se Apple při vývoji patentu rozhodne, má však rozhodně z čeho vybírat. krizový příkaz. Ten by se mohl bez problému spustit buď po určité posloupnosti dotyků displeje, specifickým zatočením korunky na Apple Watch, nebo dokonce pomocí určité síly vyvinuté na displej telefonu disponující funkcí 3D Touch. Aktivace by pak následně zalarmovala určitého respondenta, mohla by však i začít vysílat zvuk z místa činu. Některé dohady dokonce hovoří i o přenosu videa, které by záchranářům vzniklou situaci skvěle vykreslilo.

Výrazná pomoc obětem přepadení 

Apple k tomuto kroku přistoupil podle slov, které uvedl do zprávy o patentu, hlavně proto, že většina současných telefonů má přístup k tísňovým voláním a podobným funkcím z uzamčené obrazovky a to je v případě kritické situace vcelku neefektivní. Jablečná novinka by měla tyto situace výrazně usnadnit a obětem těchto situací nabídnout rychlejší a snažší zavolání pomoci. Novinka by mohla velmi pomoci například obětem přepadení, které jsou nuceny odemknout svůj iPhone útočníkem. Při odemykání by jednoduše pár nenápadnými gesty zalarmovali policii, aniž by útočník cokoliv tušil.

Pokud se tato technologie podaří vyladit k dokonalosti, posune Apple svou starost o uživatele zase o kousíček dál. Největším problémem však bude bezesporu vymyslet celou vychytávku tak, aby se nespouštěla při náhodných dotycích displeje. Těch však člověk udělá za den poměrně hodně a vymýšlení dokonalé technologie, která by to zvládla, může chvíli trvat. Nejsnadnějším řešením by mohl být Touch ID, kterým by šel režim krizové situace beze sporu také zapnout. Tato možnost se však s ohledem na charakter některých incidentů nejeví jako úplně nejšťastnější.

 

Je potřeba si však uvědomit, že věci podobné této si Apple patentuje opravdu často a žádná záruka, která by budoucí existenci potvrdila, opravdu není. Pokud se však něco podobného skutečně podaří, může to být skutečně užitečný pomocník zachraňující životy nejen uživatelům Applu.

iPhone-Apple-pomoc-fb

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.