Zavřít reklamu

Technika se žene mílovými kroky vpřed a to, co se nám zdálo ještě před nedávnem jako nejbláznivější výdobytek z amerického sci-fi filmu se může uskutečnit během několika následujících měsíců. O inovace tohoto druhu se ostatně snaží valná většina společností pohybujících se v této oblasti. O prvenství se už řadu let aktivně hlásí Apple, jehož některé patenty se skutečně mnohdy vymykají i těm nejtroufalejším myšlenkám. Minimálně jeho poslední patent by se k nim dal zařadit.

Už delší dobu se proslýchá, že jablečná společnost připravuje svůj vlastní autonomní systém pro řízení automobilu. Nový patent Applu sice s tímto projektem až tak úzce nesouvisí, ukazuje nám však jasný vzkaz, že to lidé kolem Tima Cooka myslí s dopravním odvětvím vcelku vážně. Patentovali si totiž systém, který by měl rozpoznat, když například opouštíte vůz a následně pak zařízení, na kterém tato funkce poběží, upravit a přenastavit podle předdefinovaných nastavení.

Lehčí už to být snad ani nemůže

Že nevíte, co si pod tím máte představit? Pokusím se vám to zjednodušeně vysvětlit, i když informace, která jsme doposud získaly, jsou co do informační hodnoty hodně strohé.

Zkuste si představit, že se chystáte někam na dovolenou. Do svého iPhonu, který se jeví jako nejpravděpodobnější pro tuto funkci, si nahrajete veškeré potřebné informace a příkazy, které po svém telefonu chcete. Sbalíte si, vykročíte z domu a nasedáte do auta. Jakmile usednete na sedačku spolujezdce, automaticky se vám spouští mapa. Pokud jste však včera večer nepili a troufnete si za volant, telefon by měl naopak nastavit nějaký režim jízdy, který by řidiče neomezoval. Vše plně automaticky bez vašeho přispění.

Dojeli jste do cílové destinace, ale tak nějak si nejste úplně jistí, kudy máte jít. Vystoupíte z automobilu, váš telefon se přepne do normálního režimu a navrch spustí pěší navigaci k místu určení.

No nezní to parádně? Samozřejmě, že si na takový luxus budeme muset ještě nějakou tu chvíli počkat. Patentování určení výstupu vozidla je však dobrým krokem kupředu. Je velice pravděpodobné, že se dočkáme i jiných a ještě lepších vylepšení, než jsem nyní zmínil. To závisí hlavně na tom, jak se Applu povede celý tento ekosystém propojit a vyvážit tak, aby byl opravdu spolehlivý. Například od propojení s jablečným CarPlay by mohlo přinést opravdu neskutečné věci.

S nadšením bychom to však neměli až do uvedení této funkce přehánět. Mnoho patentů, které vypadaly podobně nadějně a slibovaly lidem lepší zítřky, skončily na propadlišti dějin. Snad to tak nedopadne i nyní.

Apple-Car-fb

Zdroj: appleworld.today

Dnes nejčtenější

.