Zavřít reklamu

Apple do iPhonu přidal funkci NFC již s iPhonem 6. Je ovšem uzamčená a na rozdíl od platformy Android nelze NFC využívat volně. Jediným důvodem pro přítomnost NFC v iPhonu jsou platby přes Apple Pay a následně pro komunikaci s dalšími autorizovanými zařízeními. Nyní se ovšem objevil postup, díky kterému se povedlo NFC alespoň částečně zprovoznit. Stojí za ním známý vývojář Elias Limneos, který využil svůj specifický jailbreak, který omezenou funkci NFC umožňuje.

Autorovi se zatím podařilo spustit NFC na velmi primitivní úrovni. Telefon v podstatě dokáže komunikovat pouze s jednoduchými identifikačními kartami, RFID čipy apod. Funguje to však spolehlivě, jak ukazuje video níže. Po přiblížení čipu jej iPhone ihned rozpozná a v notifikaci na něj upozorní.

Toto využití není nijak zásadní, ukázalo se ovšem, že cesta pro další funkce existuje. Už je jen potřeba ji najít. Limneos na tom prý usilovně pracuje a je prý jen otázka času, než se zprovozní více NFC funkcí. Tento „hack“ by měl fungovat na všech jailbreaknutých iPhonech, které disponují NFC konektivitou. Dostupný by měl být v blízké budoucnosti, přes Cydia Store. Oficiálního otevření NFC se s největší pravděpodobností nedočkáme. Ať už kvůli případným problémům se zabezpečením, tak i kvůli možnému narušení fungování současných systémů, které jsou na NFC komunikaci založeny.

iphone-6-nfc-jailbreak

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.