Zavřít reklamu

Taky se vám zdá, že v poslední době slyšíte nějak častěji název americké společnosti Tesla? Naše redakce se shodla, že určitě ano. Co ale stojí za tímhle boomem? V následujících řádcích se pokusíme zamyslet a lehce rozklíčovat některé otázky, které by nám teoreticky mohly pohled na Teslu zase o trochu obohatit. Určitě by se slušelo uvést, co vlastně Tesla dělá. Pravděpodobně to ale většina z vás ví a proto omluvte těchto pár řádků.

Tesla je americká společnost, která se specializuje na automobilový a elektrotechnický průmysl. Chtějí vyrábět automobily budoucnosti, palivové články, zkoumat nové možnosti batérií a pracovat s fotovoltaikou. To je jen krátký výčet toho, do čeho všeho Tesla nějakým způsobem zasahuje. Přesto, že je docela mladá (její založení se datuje od roku 2003), zažívá se svými výrobky celkem solidní rozkvět. Její kouzlo však spíš tkví v tom, že dokáže zaujmout nápadem a s trochou nadsázky řečeno ho vytroubit do světa takovým způsobem, že ho rovnou poblázní. To je ale tak vše.

Recept na slávu

Sám Elon Musk, ředitel Tesly, totiž podle jeho vlastních slov absolutně nechápe, čím vlastně tato společnost nabyla na tak velké hodnotě. Jak je možné, že má Tesla dokonce o chlup vyšší tržní hodnotu ($45,47 miliard) , než třeba americký Ford ($45,35 miliard)? Produkce těchto firem je přitom nesrovnatelná. Svědčí o tom i fakt, že Ford prodal za letošní březen 234 tisíc aut, Tesla pouhé 4 tisíce. A i kdyby byla cena automobilů a ostatních produktů Tesly vyšší než u Fordu, tak markantní rozdíl v zisku, který by Teslu katapultoval mezi nejhodnotnější světové společnosti, to rozhodně nebude. Muskova společnost je navíc dlouhodobě ve ztrátě, za to Ford vykazuje stabilně vynikající zisky. Jak je to tedy možné? Je hlavní kouzlo v tom, že se z automobilky posunula i na výrobce batérií a angažuje se do solárního průmyslu? Z části určitě ano.

Tesla má totiž nápady. Prezentují takové vize, které dokážou zaujmout a jak už jsme psali výše, doslova okouzlit celý svět. A okouzlený svět znamená zákazníky, kteří si to koupí. A když to bude dobré, koupí to víc lidí. A když to dobré nebude? Tak se nic nestane, protože i když to vlastně koupí hodně lidí, pořád to bude v celosvětovém měřítku celkem málo kvůli nízké výrobní produkci této firmy. Ostatně s tím, že se některé produkty prostě nepodaří, se musí počítat. V tomhle je možná její „malost“ výhodou. Další výrobek už pak bude špičkový. A když se to párkrát podaří, raketově je to vystřelí. RAKETOVĚ. To znamená, že to zní opravdu skvěle pro investory.

Sázka na jistotu se už nenosí

Zaběhlé společnosti s tradicí už dávno tolik netáhnou. Je to sice jistý zisk, za to nesmírně pomalý a nezbohatnete na něm nějak extrémně. Tesla je ale úplně jiný šálek kávy. Pokud se zadaří, akcie vystřelí strmě vzhůru a to vás obohatí podstatně více. Této strategii lidé na Wall Street věří, a proto z Tesly dělají to, co z ní je. Už dlouho na ní nenahlíží jako na pouhou automobilku ale jako na někoho, kdo může v budoucnu udávat určitý trend technologiím. A jestli na to mají potenciál? Upřímně o tom nejsem až tak skálopevně přesvědčen. Jejich skvělé a futuristické nápady totiž dostávají reálné obrysy na dnešní uspěchanou dobu možná až moc pomalu a zákazník nechce čekat už ani o minutu déle. Navíc některé vynálezy svou klientelu, která by z nich dokázala udělat světový fenomén, určitě nenajdou.

Tesla-Amsterdam

Úspěch vykoupen bolestí

Z předchozích řádků vyplývá, že celá společnost funguje na principu hop nebo trop, respektive hop nebo několik tropů, až na dno. Ačkoliv je tato futuristická společnost ve značné ztrátě, její cena neustále roste a jen tak se nepoloží. A přispívají k tomu i tvrdě pracující zaměstnanci. Mnohdy ale přicházejí chvíle, kdy i oni zažívají hotové peklo. Práce je tam totiž opravdu tvrdá. Dokonce až tak, že v roce 2014 odvážely sanitky přes sto zaměstnanců. Další desítky hovorů kvůli menším zdravotním komplikacím asi netřeba zmiňovat. Dělníci však raději vydrží zdravotní komplikace, než aby přestoupili na jiné posty. Ty totiž nabízí horší peníze a to přeci nikdo nechce. Dostávají však různé benefity, pravidelné solidní výplaty a podíly na akciích. Zdá se vám to jako dostatečná kompenzace za zničené zdraví?

Dokonce i sám Musk moc dobře ví, v jakých podmínkách zaměstnanci pracují. On sám prý v těžkých dobách firmy přespával ve spacáku v kanceláři, protože věděl, že je potřeba pracovat tvrději a déle než kdy jindy. Ale nemělo by právě tohle paradoxně spíš firmu srážet, než tlačit strmě vzhůru? Opravu stačí k velkému úspěchu jen zdařile vyhlásit myšlenku do světa a do oběhu pustit pár produktů, které investory přesvědčí, že za to stojíme? I když to zní možná šíleně a celkově se politika firmy naprosto obrací od zaběhlých pořádků, nějakým způsobem to funguje.

musk

V hlavní roli investor

Úspěch bolí, v tomto případě tedy určitě. Bolí samotného Muska, bolí jeho zaměstnance, ale co je důležité – investory zatím ne. Možná si lidé v Tesle ukousli sousto větší, než jsou schopni sníst a možná se jejich velkolepé plány zhroutí jako domeček z karet. Pokud se ale všechny vize podaří a společnost uvolní balvan z hrudi, který ji brání ve volném dýchání (jakýsi tlak investorů, kteří firmu drží), velké věci opravdu přijít mohou. Neptejte se, jaké velké věci. Spíš se ptejte, za jak dlouho.

To je totiž právě ta otázka, která pravděpodobně o budoucnosti firmy rozhodne. Pokud se nebude dařit vyvíjet novinky a tím „měnit“ svět, investoři odejdou. A jak jsme již zmiňovali, investoři Tesly jsou investoři lačnící po penězích za krátkou dobu. To znamená, že se musí vynalézat rychle, tím pádem i rychle obohacovat svět a posléze i výdělky přesvědčit investory, že za to opravdu stojí. A když říkám rychle, mám na mysli horizont měsíců, maximálně let. K takto mladým a zajímavých společnostem se totiž zpravidla přiklání akcionáři, kteří chtějí z bohatnout maximálně v horizontu pěti let.

Nyní například na trh uvedli solární střešní tašky. Bude je ale lidstvo využívat tak, že by se staly zrovna tím hlavním přesvědčovacím motorem pro příchod či odchod akcionářů? Nemyslím si.

Shrňme si to tedy vše do pár klíčových vět. Společnost neprofituje ani tak ze svých výrobků, hodnotnou ji dělají její investoři. Ti chtějí strmě bohatnout a uvědomují si, že jinak než s mladou firmou takového formátu to nejde. Tesla jim za to nabízí skvělé know-how a perspektivu. A právě to, v kombinaci s ambiciózním vedením a atmosférou, která panuje v největších nejzaběhlejších společnostech světa, je tím největším lákadlem. Tesla je výrobně například oproti Applu či jiným automobilkám úplně nulová. Má však to, co si některé firmy budovali desítky let. A to je přesně ten důvod, proč je o ní tak moc slyšet. Názor, zda je důvod její slávy oprávněný či ne, už nechám na vás.

Tesla logo

Dnes nejčtenější

.