Zavřít reklamu

Úsporné bydlení bude zase o něco dostupnější. Společnost Tesla totiž právě odstartovala objednávky na jejich nový vynález – solární střechu. Za stopu čtvereční této speciální střešní krytiny zaplatíte necelých $22, což není až tak astronomická částka. Velkou výhodou této investice je pak hlavně její návratnost v podobě úspor za energie. Při prodeji nemovitosti pak její cena díky této vychytávce též markantně stoupá. A to už je dobrý důvod, proč si tuto odvážnou střešní krytinu pořídit, nemyslíte?

Pokud byste však z vaší střechy nechtěli jednu velkou solární elektrárnu, nezoufejte! I na tohle totiž inženýři v Tesle mysleli. Vyvinuli totiž tašky jak se solárními panely, tak i obyčejné čisté. Můžete si tak na vaší střeše nakombinovat jakékoliv obrazce či nápady jen podle vašich představ. Tedy samozřejmě do té míry, která by ještě byla možná nějakým rozumným způsobem zprovoznit. Střechu za stovky dolarů, na kterou se místo vydělávání můžete tak maximálně dívat, asi opravdu nechcete.

Opravdu se vyplatí?

Pokud pro vás předchozí řádky byly spíše španělskou vesnicí, zkusíme vám proto udělat lepší přehled za pomoci několika čísel. V Americe za normální střechu o rozloze 280 m2 zaplatíte zhruba $45.000, na solární střechu od Tesly pak zaplatíte o třetinu víc, tedy zhruba $65.000. Osobně si myslím, že to až takový rozdíl s ohledem na budoucí úspory není. Garance funkčnosti těchto panelů je totiž 30 let a za tu dobu se vám určitě třetina, kterou přeplatíte za dražší střechu několikrát vrátí. Tesla své střeše věří dokonce natolik, že na ní bude za nějaký příplatek přidávat i nekonečnou záruku. Co se však za tímto lákavým slovním spojením doopravdy skrývá, ukáže až čas.

Dalším aspektem je samozřejmě nadčasový design, který vám sousedi budou zcela jistě závidět až za hrob. A nebo taky ne a za pár dní po vašem pořízení si už budou montovat novou střechu taky. Společnost se navíc chystá v dohledné době uvést mnoho variant vzhledu, takže bude rozhodně z čeho vybírat.

Solar-roof-tesla

 

Sliby, chyby

Solární střechu představil Musk už na říjnové konferenci své společnosti. Tehdy se však ještě chlubil tím, že jejich střecha se bude prodávat ve stejné cenové výši jako normální střechy. Nebylo by to totiž báječné? Koupit si novou střechu s nadčasovým designem a tím naštvat sousedy. Podruhé je naštvat tím, že stála stejně jako ta jejich. A sousedské vztahy byste mohli pohřbít třeba tím, že byste se pochlubili, že vám ještě šetří výdaje za elektřinu.

Můžeme se jen domnívat, proč z tohoto velkolepého slibu nakonec sešlo. Možná si chtěl Musk udržet jen dobré vztahy se sousedy a nechtěl provokovat. Faktem ale je, že ze třech zmíněných bodů se uskutečnily jen dva a ten nejdůležitější aspekt, cena, upadl skoro v zapomnění.

 

Pokud si však myslíte, že si střechu bez problému koupíte i v Čechách či na Slovensku, budeme vás muset zklamat. Tesla zatím počítá s pilotním prodejem pouze v rámci USA.

musk-solar-roof-fb

 

Dnes nejčtenější

.