Zavřít reklamu

Zákaz tabletů a notebooků na palubách letadel je již zaveden pro cestující z 10 zemí Středního východu. Jedná se o Egypt, Jordánsko, Kuvajt, Maroko, Katar, Turecko, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Podobný zákaz platí i pro lety do Velké Británie. Zde jde o lety z Egypta, Jordánska, Libanonu, Saúdské Arábie, Tuniska a Turecka. Nyní se na tento seznam mohou dostat i evropské země.

Trumpova administrativa údajně zvažuje rozšíření zákazu používání notebooků, tabletů a dalších velkých elektronických zařízení pro lety z evropských letišť do USA. Mluvčí ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA uvedl, že ministerstvo bude i nadále hodnotit hrozby a rozhodne se na základě tohoto posouzení. Zatím ale o žádném rozšíření zákazu nebylo rozhodnuto. Tato rozhodnutí jsou odůvodněna rostoucími obavami o teroristický útok zaměřený na komerční lety.

Přestože je cestujícím zakázáno používat zařízení větší než smartphone, svá větší elektronická zařízení mohou přepravovat v odbaveném zavazadle (zařízení nesmí být v kabině). Za původním zákazem údajně stojí zmařilý pokus o propašování bomby ukryté v iPadu (maketě). Někteří letečtí dopravci následně pro cestujcí zavedli možnost si elektronické zařízení zapůjčit.

plane flight ipad

Zdroj: The Guardian

Dnes nejčtenější

.