Zavřít reklamu

Vadné baterie v některých 15” MacBoocích Pro, které mohou podle Applu při přehřátí dokonce vzplanout, nadělají ve světě zřejmě daleko větší problémy, než by původně kdekdo očekával. Federální letecká správa Spojených států totiž nyní vydala doporučení leteckým společnostem, podle kterého představují tyto MacBooky bezpečnostní riziko a tudíž by neměly být brány do letadel ani jako příruční zavazadlo a ani jako náklad. 

Prakticky okamžitě po vydání nových bezpečnostních pokynů zakázaly hned čtyři letecké společnosti – konkrétně Total Cargo Expertise, Thomas Cook Airlines, Air Italy a Air Transat – přepravu 15” MacBooků Pro prodávaných od poloviny roku 2015 do února 2017 na palubě jejich letadel. Je navíc velmi pravděpodobné, že další společnosti je budou následovat a cestování s “patnáctkovými” MacBooky Pro zakážou taktéž, což by mohlo být pro cestující velmi nepříjemné. Pokud by se však prokázali dokumenty potvrzujícími výměnu baterie za bezpečnou, kterou Apple nyní provádí zcela zdarma, zřejmě by neměl být s MacBookem na palubě žádný problém. 

O problému s bateriemi informoval Apple teprve v červnu letošního roku, přestože se týká strojů vydávaných mezi lety 2015 až 2017. Jeho řešením je nový servisní program, díky kterému dostanou uživatelé s postiženými Macy v autorizovaných servisech zcela nové a především bezpečné baterie. Je však potřeba počítat s tím, že výměna zabere servisu vzhledem ke náročnosti a vytíženosti nikoliv hodiny, ale dny či týdny.

Doporučení zákazu přepravy MacBooků Pro platí do odvolání a jak už bylo uvedeno výše, je především na leteckých společnostech, jak se k němu postaví. Pokud se tedy chystáte s tímto strojem cestovat, doporučujeme před letem preventivně ověřit, zda už i váš dopravce nezapsal tento stroj na černou listinu a neodmítne jej náhodou přepravit. Ušetříte si tak nemalé komplikace.

Dnes nejčtenější

.