Zavřít reklamu

Rozhodnutí přijatá vládami USA a Velké Británie zakazují notebooky a tablety v příručních zavazadlech během některých letů. Toto opatření má fungovat jako prevence proti teroristickým útokům a částečně bylo také podníceno využíváním iPadů jako bomb.

Zákaz, ovlivňující lety ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, nabyl účinnosti během víkendu. Americký úřad pro bezpečnost již dříve řekl, že se jedná o opatření proti teroristům, kteří neustále hledají „inovativní metody“ k útoku na letadla. Nyní bylo odhaleno, že iPad je jednou z těchto metod.

Jedním z faktorů bylo objevení spiknutí s cílem svrhnout letadlo výbušninami, které byly ukryté ve falešném iPadu. Napodobenina je velmi přesná a realistická. Další podrobnosti o spiknutí, jako je datum, zapojené země nebo skupiny zůstávají tajemstvím.

Tento objev potvrdil obavy tajných služeb, že islamistické skupiny našly nový způsob, jak propašovat výbušninu do letadel. Tomuto způsobu předcházelo několik neúspěšných pokusů s bombou v botě nebo ve spodním prádle.

Omezení cílí na příruční zavazadlo, protože terorista si zarezervuje sedadlo u okna tak, aby bomba byla přímo u trupu letadla. Tím se zvyšuje šance na svrhnutí letadla.

Letiště, kde tento zákaz platí, jsou vybrána podle posouzení kvalit svých bezpečnostních kontrol. Přesto nesrovnalosti mezi letišti, jmenovanými USA a Velkou Británií, vyvolávají otázky. Odborník, citovaný Guardianem, řekl, že je zvláštní, že ostatní západní země očividně nesdílí tyto obavy.

Jedním z problémů je, že se britská a americká omezení liší. To i navzdory mimořádně vysoké úrovni sdílení informací. Ostatní západní země dokonce neprovedly zákazy žádné. To vyvolává otázky, proč došly k rozdílným závěrům.

Falešné iPady jsou běžně dostupné v Číně. Některé z nich jsou jen nefunkčními atrapami, na jiných běží přeskinovaný Android, aby vypadal jako iOS.

plane flight ipad

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.