Zavřít reklamu

Nově zveřejněná patentová přihláška společnosti Apple ukazuje přenosné  hardwarové příslušenství, které obsahuje komponenty, potřebné k tomu, aby se iPhone či iPad dokázal „chovat“ jako plnohodnotný laptop. Patent byl zveřejněný ve čtvrtek americkým patentovým úřadem a ukazuje nápad, který společnost Apple dosud nikdy plně nerealizovala.

Patent popisuje „tenké“ příslušenství – jakýsi druh zařízení, obsahující tradiční „laptopový“ hardware, jako je velký displej, fyzická klávesnice, GPU, porty a další – ale které není schopno fungovat samostatně. V tomto případě je k funkčnosti zapotřebí iPhonu nebo iPadu, který sehraje roli CPU. Po estetické stránce Apple navrhl hardware, podobný MacBooku, a jako ideální materiál zmínil hliník.

Příslušenství může mít mnoho podob, dokument se ale z větší části omezuje na tělo, kopírující tvar laptopu. V některých provedeních například příslušenství obsahuje port, do něhož lze umístit iPhone či iPad. Slot, nacházející se v základní části, by mohl rovněž obsahovat komunikační rozhraní a prvek pro přenos energie, jako je Lightning nebo Smart Connector.

Zařízení by případně mohlo přenášet data a příkazy do příslušenství prostřednictvím sítě Wi-Fi, Bluetooth, nebo jiného bezdrátového protokolu. Paměťové moduly by také mohly sloužit jako rozšíření možností iOS zařízení. Dokument se o bližších detailech nezmiňuje, ale předpokládá se, že paměť příslušenství by mohla iPhonu či iPadu umožnit zapisování a čtení dat aplikací. V některých případech by mohl být nainstalován i sekundární operační systém nebo firmware, který by pomohl napodobit prostředí laptopu nebo rozchodit verze iOS aplikací pro laptop.

Doplňkové zařízení by mohlo rovněž pracovat jako dotykový vstup. Například iPhone, umístěný pod klávesnicí tohoto příslušenství, může sloužit jako multidotykový touchpad, včetně Force Touch vstupu a haptické odezvy. Shodou okolností je povrch 5,5-palcového iPhonu 7 rozměrově velmi podobný zvětšenému trackpadu na nových MacBoocích Pro.

Vzhledem k tomu, že příslušenství je technicky poháněno iOS, je jeho vestavěný displej dotykový, což je funkce, která je často požadována u Maců. U některých provedení zase slouží iPad coby obrazovka příslušenství, s klávesnicí, pamětí, GPU a dalšími provozními prvky, umístěnými v základní části.

Vzhledem k tomu, jaký postoj společnost Apple zaujímá k přenosným počítačům, a k letošní reklamní kampani, která propaguje iPad jako náhradu laptopu, je vysoce nepravděpodobné, že zařízení, zmíněné v patentu, bude uvedeno na trh. Patentová žádost byla poprvé podána v září 2016 a jejím autorem je Brett W. Degner.

Apple dock iPhone MacBook patent FB

Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.