Zavřít reklamu

Bude tomu bezmála dva a půl roku, co Apple vydal svůj programovací jazyk Swift. Představení učinil 2. června 2014 na konferenci WWDC společně s novými operačními systémy iOS 8 a OS X Yosemite. Jednalo se o absolutně nečekaný krok ze strany Applu, jelikož vlastní programovací jazyk společnosti nikdo nečekal. Vývoj Swiftu začal přibližně v polovině roku 2010, tedy v době, kdy byl absolutní novinkou iPhone 4. Za dva a půl roku se Swift řadí mezi deset nejpopulárnějších programovacích jazyků.

Za průzkumem popularity stojí společnost TIOBE, která již dlouhodobě prozkoumává trh programovacích jazyků. Společnost každoročně skládá již zmiňovaný žebříček, který tentokrát prokázal, že popularita Swiftu stoupá. Oproti roku 2016, kde byl Swift na čtrnáctém místě si polepšil o 4 místa, tudíž je teď desátý nejpopulárnější programovací jazyk světa. To všechno nemusí znít jako příliš velký skok, ale musíme si uvědomit, že většina ostatních jazyků v žebříčku je stará zhruba 10 let.

Vzhledem k tomu, že se Swift používá hlavně k programování aplikací pro iOS zařízení, TIOBE neočekává, že příští rok bude programovací jazyk od Applu na lepším místě. Nejpopulárnějším programovacím jazykem je stále Java, která získala 16% podíl. Na celý žebříček se můžete podívat níže.

swift-rankings
swift_new fb

*Zdroj: Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.