Zavřít reklamu

Sociální sítě jsou doslova přesycené zkreslenými informacemi, proti nimž chce bojovat i české ministerstvo vnitra. Ve spolupráci s největší sociální sítí chce zabránit šíření dezinformací, jež by mohly ovlivňovat osoby při nadcházejících volbách. Zástupci ministerstva vnitra se už sešli se zástupkyní americké společnosti Facebook, přičemž tuto informaci potvrdil pro server Aktuálně.cz mluvčí resortu Jiří Korbel.

Ačkoliv ještě nebyla stanovena forma spolupráce, pravděpodobně bude obdobná jako spolupráce německé či francouzské vlády se sociálními sítěmi. Stejně jako Česká republika, tak i Německo či Francie připravují volby, a proto se obávají toho, že by kampaně se zkreslenými údaji mohly ovlivnit výsledky.

V praxi by boj proti dezinformacím mohl vypadat tak, že Facebooku by nahlásili příspěvek, který podle nich obsahuje dezinformaci. Tento příspěvek by byl předán nezávislému centru, které by vyhodnotilo, zda obsahuje zavádějící informace či nikoliv. Pokud by se jednalo o dezinformaci, sociální síť by příspěvek označila tak, aby uživatelé věděli, že je nepravdivý.

„Facebook může řadu věcí dělat zcela nezávisle na státu. My samozřejmě s ohledem na proběhlé jednání doufáme, že spolupráce začne co nejdříve,“ řekl mluvčí Jiří Korbel. Společnost Marka Zuckerberga se prozatím k této spolupráci nevyjádřila, ale Gabriella Csehová působící jako ředitelka veřejné politiky Facebooku pro střední a východní Evropu v rozhovoru pro Aktuálně.cz naznačila, že se sociální síť touto problematikou zabývá.

facebook-fb-3

Zdroj: Hospodářské noviny, Aktuálně.cz

Dnes nejčtenější

.