Zavřít reklamu

Fake News, dezinformace, nenávistné projevy a jiná zavádějící tvrzení jsou velkým nešvarem soudobé společnosti, se kterým se setkáváme v době sociálních sítí prakticky neustále. Proti tomuto nyní hodlá vystoupit i Facebook, který míní v budoucnu všemožné dezinformace a nenávistné projevy na své platformě blokovat. Brzy hodlá začít více spolupracovat s Associated Press, což jsou akademičtí experti, kteří se zabývají kontrolou pravdivosti informací apod.

Společnost se o svých záměrech, které rozčlenila do čtyř bodů, pochlubila na včerejší tiskové konferenci. V prvé řadě, jak uvádíme výše, půjde o prohloubení spolupráce s lidmi z Associated Press, kteří budou mít na starost odhalovat pochybná videa a kontrolovat obsah ve španělském jazyce na americkém Facebooku. Dále chce společnost upravit algoritmus News Feed a omezit vzájemnou propojenost stránek. Společnost se také zaměří na facebookové skupiny, jejichž členové opakovaně sdílí dezinformační obsah. Facebook bude tlačit na správce skupin, aby byli při kontrole sdíleného obsahu jejími členy více zodpovědní.

Nakonec se Facebook chce otevřít ke konzultaci s akademiky, novináři, experty na ověřování faktů, občanskými sdruženími, kteří by měli také ověřovat správnost tvrzení a případné dezinformace uvádět na pravou míru. V současné době Facebook spolehlivě zachycuje problematiku pornografie, teroristické propagandy nebo vykořisťování dětí. Kdy ale největší sociální síť podnikne patřičné kroky proti dezinformacím není dosud známo.

facebook logo
ook

 

Dnes nejčtenější

.