Zavřít reklamu

Apple a především pak jeho nejslavnější produkt – iPhone, dnes slaví velké výročí. Na den přesně před 10 lety (9. ledna 2007) totiž Steve Jobs v čase 9:41 ukázal na Macworld Conference první iPhone. Jak jistě všichni víte, jednalo se o revoluční produkt, který výrazně změnil vývoj mobilních telefonů. Apple totiž dokázal vytvořit zařízení, které bylo na jednu stranu neuvěřitelně jednoduché, tudíž jej zvládalo ovládat i malé dítě a na druhou stranu nabízelo pokročilé funkce, i když v některých oblastech nešlo o ty nejpokročilejší na trhu. iPhone rozdělil svět technologií na dva tábory – jedni jej považovali za převratné zařízení a druzí se mu naopak smáli a tvrdili, že takový produkt za cenu, za kterou se prodával, nemůže absolutně uspět. Čas ale ukázal, jak se druhá skupina šeredně mýlila.

Ani po deseti letech neexistuje na planetě telefon, který by se prodával lépe. iPhone je dokonce nejúspěšnější produkt v historii a za poslední roky jeho popularita ještě rapidně vzrostla. Už první generace si vedla velice dobře. Z iPhonu byl totiž fenomén hned po samotném představení, přitom prodávat se začal až o pět měsíců později, konkrétně 29. černa, a to jen v USA. Ke konci roku 2007 se pak dostal do Spojeného království, Francie, Portugalska, Irska, Austrálie a také do sousedního Německa. V ČR se nikdy neprodával. Při zahájení prodejů na něj stály před obchody Appplu a operátora AT&T tisíce zákazníků dlouhé fronty a během chviličky jej měla většina poboček vyprodaný. Sám Apple poté oznámil, že za pouhých 30 hodin prodal 270 000 kusů.

První iPhone v porovnání s iPhonem 7:

První iPhone byl na svou dobu i poměrně slušně hardwarově vybavený. Nabízel ARM procesor S5L8900 s taktem 412 MHz od Samsungu (s grafickým koprocesorem PowerVR MBX 3D), 128MB operační paměť, 2-megapixelový zadní fotoaparát (neuměl nahrávat video), baterii o kapacitě 1400 mAh, úložiště s kapacitou 4GB, 8GB a 16GB (4GB se přestala po chvilce prodávat), Wi-Fi (802.11 b/g), Bluetooth 2.0, proximity senzor, senzor okolního světla, akcelerometr a poté hlavně 3,5palcový displej s rozlišením 320×480 (163 ppi), který disponoval revoluční technologií Multi-Touch, jenž umožňovala ovládat telefon pohodlně prsty a podporovala různá gesta.

Hlavní předností iPhonu ale nebyl ani tak hardware, nýbrž software. Steve Jobs na konferenci oznámil, že jejich telefon běží na upraveném OS X, který se nejprve označoval jako iPhone OS. Až od třetí verze (konkrétně od iOS 3.2) se z něho stal iOS. První verze iPhone OS nabízela jen základní aplikace. Tehdy ještě neexistoval App Store, tudíž nebylo možné si oficiálně doinstalovat další aplikace tak, jak to známe dnes. Obchod s aplikacemi přišel až s druhou verzí systému a první iPhone podporoval iPhone OS až do verze 3.1.3.

V dnešní době je první iPhone poměrně vzácnost. Ten, kdo vlastní funkční kus s originální krabičkou a třeba ještě s první verzí systému, je opravdový šťastlivec (viz náš čtenář). Takové kousky se totiž na aukčních severech prodávají za desetitisíce až statisíce korun a jejich cena každým rokem stoupá. Úplně nejvyšší hodnotu pak mají kusy, které jsou zabaleny v originální krabičce, na které je ještě nepoškozená fólie. Cena takových kousků se pohybuje mezi čtvrt a půl milionem českých  korun.

iPhone 2G first generation FB

Dnes nejčtenější

.