Zavřít reklamu

Když Apple představil iPad, počítal s tím, že bude schopný během prvního fiskálního období roku 2013, které právě probíhá, prodat v předvánočním shonu zhruba šest milionů kusů, svého nového tabletu. Jak se však ukázalo podle analytika Davida Hsieha ze společnosti NPD DisplaySearch, poptávka po iPadu mini silně překonala původní očekávání Applu a ten musel objednat dalších šest milionů displejů pro výrobu celkově dvanácti milionů iPadů mini, které se mají prodat v právě probíhajícím čtvrtletí.

Podle analytika je poptávka pro iPadu mini tak velká, že se prodává dokonce lépe než čtvrtá generace klasického iPadu. „Za vším stojí právě velikost přístroje,“ zdůvodňuje prodeje Hsieh. V současné době dodávají displeje pro iPad mini společnosti AU Optronics a LG Display, ovšem pokud roční prodeje překročí 50 milionů kusů, bude se Apple muset obrátit také na jiné dodavatele displejů, aby dokázal uspokojit poptávku zákazníků. Podle analytiků však iPad mini není produkt, který se prodává současně s klasickým iPadem, ale spíše produkt, který na klasickém 9,7″ iPadu parazituje a snižuje jeho prodeje.

Podle analytiků totiž iPad mini sice překonává odhady prodejů, ovšem klasický iPad se naopak prodává pomaleji, než se očekávalo. Apple navíc doposud nedokázal zásobovat nejen oficiální internetový obchod Apple.cz dostatečným množstvím iPadů mini a tak již Apple nestíhá pro zákazníky v ČR doručit iPad mini do Vánoc, tedy alespoň podle tvrzení Apple.cz. V USA na Apple.com si musí zákazníci na svůj iPad mini počkat sedm dnů.

Nezapomínejme, že Apple zatím oficiální statistiku prodeje iPadu mini ani iPadu 4. generace nepřinesl a pravděpodobně se ji dočkáme až v rámci finančních výsledků za první fiskální čtvrtletí roku 2013, které budou známe kolem 23. ledna 2013. Není však jisté, že Apple veřejnosti nebo akcionářům oznámí čísla prodeje jednotlivých typů iPadu, ale spíše zveřejní pouze souhrnnou informaci o celkovém prodeji všech iPadů, tak jako tomu bylo po prvním víkendu, kdy se iPad mini začal prodávat. tehdy jsme se totiž také dozvěděli pouze to, že Apple prodal za první víkend přes tři miliony iPadů 4. generace a iPadu mini, ovšem Apple již nespecifikoval, kolik se jednotlivých iPadů prodalo.

Dnes nejčtenější

.