Zavřít reklamu

Server DailyMail zveřejnil včera zprávu o ženě, která ve svém novém iPhonu objevila telefonní čísla na řadu známých celebrit. Příčinou tohoto neobvyklého jevu je s největší pravděpodobností chyba v iCloudu, díky které se iPhone 5S dotyčné zesynchronizoval s adresáři jiných lidí. 

Jedenatřicetiletá Sophie Highfield dostala iPhone 5S od svého otce. Sophie si do adresáře začala přidávat telefonní čísla a další kontakty na svou rodinu a přátele, když ale do vyhledávání zadala písmeno „M“, aby mohla zavolat své matce, začaly se jí objevovat kontakty na řadu zcela cizích matek i otců. Poté, co zkusila zadávat i jiná písmena, objevila telefonní čísla na moderátory stanice Radio 1, televizní moderátory nebo olympioniky. Bylo mezi nimi například i telefonní číslo na bývalou Spice Girl Emmu Bunton.

Problém se nepodařilo vyřešit ani po továrním restartu zařízení, došlo navíc k synchronizaci kontaktů s MacBookem a iPadem Sophie, ale také s aplikací WhatsApp. Sophie uvedla, že si nemyslí, že by se stala obětí hackerů, a že si ani není vědoma toho, že by se dopustila jakékoliv chyby. Podle vyjádření expertů se jedná o chybu v iCloudu.

Sophie svůj telefon dostala zabalený v krabici, která byla zatavená v celofánu. Podle ní získal telefon nějakým záhadným způsobem přístup k datům na telefonech jiných uživatelů. Redaktoři serveru Daily Mail zkusili některá z čísel celebrit ověřit a ta se ukázala jako pravá. „Telefon byl zcela nový a úplně netknutý. Myslím, že vím, jak k tomu došlo. Vypadá to, že jsem získala přístup doslova ke stovkám čísel jiných lidí. V telefonu bylo uloženo třicet různých čísel pod jménem ‚Máma‘. Zajímá mě, jestli se i moje data dostala k jiným lidem.“

„S telefonem jsem žádné problémy neměla, čísla se začala objevovat v květnu 2016. Byly tam tucty celebrit – Emma Bunton, Mark Wright, ale také kontakty jako ‚Sophie babysitter“ nebo kontakty na lidi z BBC. Některá čísla byla britská, jiná americká.“ Problém se Sophie pokoušela vyřešit u svého operátora, společnosti Three, ale bezvýsledně. Podle Vladimira Katalova ze softwarové společnosti ElcomSoft existuje souvislost jedině s iCloudem, protože Sophie byla první majitelkou inkriminovaného iPhonu a přístroj nebyl v minulosti napojen na žádný iCloud účet. Pokud nevidíte žádné zařízení, které by sdílelo váš iCloud účet, a přesto ke sdílení dochází, může jít o vážný problém.“. Experti považují za zarážející fakt, že ke sdílení kontaktů docházelo i po továrním restartu.

iPhone 4 girl hands

Zdroj: DailyMail.co.uk

 

Dnes nejčtenější

.