Zavřít reklamu

Sad_iCloudAmeričané velmi rádi používají termín „gate“ pro všechny velké kauzy. Začali s tím již v 70. letech v kauze Watergate a vesele s tím pokračují dále. Jsou opravdu šílení, jen se podívejte na seznam všech „gate“ afér zde. Tento článek se také týká jedné „gate“, kterou Apple a většina webů označují za tzv. Celebgate. Většina uživatelů internetu to naopak zná pod názvem „fappening“. Ano, jedná se o slavné „nabourání se“ do iCloudu různých celebrit a zveřejnění často erotických fotografií. Hacker, který to dokázal teď půjde pravděpodobně na 5 let za mříže. 

Aféra se objevila naprosto z čista jasna. 1. září 2014 se ráno našeho času strhla internetová lavina. Nějaký hacker se naboural na iCloud a ukradl obrovské množství fotek všech možných celebrit. Tyto fotky byly navíc většinou dosti osobního charakteru a žádné z nich rozhodně nebyly určeny pro oči veřejnosti. Už se tak ovšem stalo a zvedlo se obrovské pozdvižení. To že se fotky staly okamžitou senzací snad není třeba zdůrazňovat. I dnes se ještě jedná o velmi žádané zboží na internetu. Fotografie však ponechme stranou. Apple měl najednou před sebou poměrně závažný problém a hodně veřejnou PR katastrofu. Nakonec to nebylo pro Apple tak hrozné, jelikož se zjistilo že k žádnému brutálnímu prolomení ochrany nedošlo, pouze měly ony celebrity příliš primitivní hesla, která šla snadno uhodnout za pomocí náhodného zadávání hesel, nebo získat jinak, například phishing metodou.

Hacker který to všechno způsobil teď stanul před kalifornským soudem. Osmadvacetiletý Edward Majerczyk byl obviněn, a následně se přiznal, z trestných činů kybernetického podvodu, zneužití, neautorizovaného přístupu a k nezákonnému zisku chráněných informací. Maximální sazba za tyto prohřešky činí 5 let, je ale velice pravděpodobné, že si hacker odsedí pouze 18 měsíců. Pro obviněného je nejzásadnější, že mu není přičítáno šíření oněch snímků. To za něj (rádi a dobrovolně) udělali jiní. V takovémto případě by výsledná taxa rozhodně nebyla tak nízká. Pokud jste dosud žili v jeskyni a o kauze nic nevíte, více si můžete přečíst zde. Další informace jsou pak rozesety po celém internetu… :)

iCloud hacked FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.