Zavřít reklamu

Apple zakládá pobočky v oblastech, nabízejících nízké nebo dokonce nulové daňové sazby. Firemní strategie jasně těží z mezer v daňovém systému. Společnost tak ročně ušetří hned miliardy dolarů. Nejedná se rozhodně o ojedinělou praktiku, na níž by měl patent pouze Apple. Nejrůznějšími způsoby se snaží dosáhnout daňových úlev řada velkých společností.

Apple již dlouhou dobu platí za nejúspěšnější a nejziskovější společnost na světě. V místě svého datacentra v Renu ale své iPhony nevyrábí. Nevyrábí zde ani své MacBooky, iPady…zkrátka nic. Apple se šikovně dokázal vyhnout placení několika milionů dolarů na daních v Kalifornii, stejně jako ve dvacítce dalších států. Hlavní sídlo kanceláří Applu je v kalifornském Cupertinu, od datacentra v Renu ho tedy dělí přes 320 kilometrů. Tato kancelář je pověřena shromažďováním a investicí zisku společnosti. Tímto způsobem je Applu umožněno obcházet daně z příjmů v některých státech. Zatímco míra zdanění právnických osob Kalifornie je 8,84%, Reno má míru zdanění 0,0%. Apple po celém světě zřizuje pobočky v místech, nabízejících nízké nebo nulové daňové sazby – například v Irsku, Nizozemsku, Lucembursku či na Britských panenských ostrovech.

Je pochopitelné, že se všechny korporace – a nejen ony – snaží o minimalizaci svých nákladů na daně. U Applu je ale míra úspor na daních v kontextu jeho extrémně vysokých příjmů alarmující. Podle analytiků z Wall Street je Apple v tomto fiskálním roce schopný dosáhnout zisku 45,6 miliard dolarů. Pokud se mu této částky skutečně podaří dosáhnout, půjde o rekord v americké obchodní sféře.  Zisky některých velkých společností, jako je například Google, Amazon, HP či Microsoft, jsou odvozeny nejen ze zisků z fyzického zboží, ale i z licenčních poplatků za duševní vlastnictví. Toto vlastnictví zahrnuje i patenty na programy, díky nimž odlišná  zařízení operují.

 

Dokonce i v porovnání s ostatními technologickými giganty jsou daňové sazby, placené Applem, směšně nízké. Role společnosti Apple a dopad její činnosti na nejrůznější odvětví jistě zaslouží respekt. Apple ale také vytvořil firemní strategii, jasně využívající výhod mezer v daňovém systému. Použitím speciální účetní techniky s přezdívkou „Double Irish With a Dutch Sandwich“ se vyhýbá vysokým daním tím, že zpracuje zisky prostřednictvím svých irských a nizozemských dceřiných společností ještě před finálním placením daní. V současnosti tuto taktiku praktikuje více velkých společností.

Apple peníze

Zdroj: Anonhq.com

Dnes nejčtenější

.