Zavřít reklamu

Applu byl v úterý udělen patent, popisující rozšíření téměř deset let starého vynálezu zařízení pro sport a monitoring zdravotních funkcí. Funkce by měla být časem přidělena i novým bezdrátovým AirPods sluchátkům. Patent nese číselné označení 9 497 534 a název „Sportovní monitorovací systém sluchátek, earbuds a/nebo náhlavní soupravy“. Podobá se patentu, který byl pod stejným názvem Applu udělen již v roce 2014.

Dnešní verze je před předchozím dokumentem upřednostňována a jsou v ní přidány detaily, naznačující, že Apple by skutečně mohl zmiňovanou technologii začlenit v brzké budoucnosti do sluchátek AirPods. Podle poslední revize patentu je ve fitness monitorovacím systému integrován pokročilý biometrický senzor, schopný detekovat nejrůznější hodnoty, jako je tělesná teplota, srdeční tep a úroveň pocení. Stejně jako u jiných integrovaných senzorů v nositelné elektronice, jako jsou například Apple Watch, by navržené zařízení mělo snímat biometrická data prostřednictvím kontaktu s kůží uvnitř ucha.

Nejnovější dokument naznačuje, že Apple pracuje na iteraci pokročilé patentované technologie, která by si mohla s velkou pravděpodobností najít svou cestu do AirPods. V patentu je kladen důraz na vstupní rozhraní na základě doteku a hlasu. Tento způsob ovládání nahradil dřívější zmínku o „gestech hlavy“ ze starší verze. Na gesta odkazuje i shrnutí nejnovějšího patentu, nejsou však přítomna v sekci důležitých prvků. U aktualizované verze probíhá interakce uživatele se zařízením přes části sluchátek, citlivé na dotek, čímž mohou měnit pořadí hudebních skladeb nebo aktivovat Siri.

 

Alternativním způsobem ovládání patentovaného zařízení jsou pak hlasové příkazy, které jsou zpracovávány „hostitelským“ zařízením, kterým může být například iPhone. Kromě obvyklého reproduktoru a mikrofonu disponuje popisované zařízení také vestavěnými infračervenými senzory pohybu a pohybovými senzory pro ovládání nejrůznějších funkcí. Díky infračerveným senzorům se například AirPods dokáží samy vypnout, když si je uživatel sundá z uší. Do AirPods, kterých se máme v nejbližší době konečně dočkat, s největší pravděpodobností Apple popisovanou technologii ještě nezačlení, můžeme se jí však dočkat v příští generaci bezdrátových sluchátek.

apple-airpods-fb

Zdroj: AppleInsider.com

Dnes nejčtenější

.