Zavřít reklamu

Apple jen před malou chvílí vydal nový iOS 10.1 určený prozatím jen pro vývojáře a již nyní známé první a možná i hlavní novinku, kterou aktualizace přináší. iOS 10.1 totiž na obohacuje nativní aplikaci Fotoaparát  v novém iPhonu o režim zvaný Portrét. Jedná se o režim, který Apple ukazoval i na iPhone 7 konferenci a který vám má zaručit dokonalé portréty vás nebo prostě kohokoli, koho budete duálním fotoaparátem fotit, protože režim je dostupný jen na větším iPhone 7 Plus.

Režim portrét je navržen tak, aby napodobil povrchní hloubku ostrosti snímků, kterou dělají kvalitní zrcadlovky. Ve výsledku to tedy znamená, že osoba na fotografii bude jakoby vystupovat do prostoru, protože pozadí za ní bude speciálně rozmazané a tím se přední část zvýrazní.

K dosažení takové fotografie je ale potřeba i nový a hlavně vylepšený procesor obrazového signálu přímo od Applu, který skenuje scénu a pomocí speciálního algoritmu rozpozná osobu, její křivky a na základě toho vytvoří mapu hloubky obrazu díky dvojici čoček a poté zvýrazní osoby na fotografii a pozadí zajímavě rozmaže.

Podle serveru TechCrunch má prý Apple tuto technologii díky akvizici společnosti LinX, která se specializovala na vývoj duálního fotoaparátu. Technologie společnosti LinX spočívala v tom, že normální objektiv vyfotil obyčejnou fotografii, zatímco teleobketiv dodal další data potřebná k vytvoření mapy hloubky, což umožňuje rozdělit fotografii na jednotlivé vrstvy. Přesně touto technologií tak nyní disponuje iPhone 7 Plus, ale prozatím jen s beta verzí iOS 10.1

iphone-7-plus-portret
iphone-7-plus-dual-camera-fb

Dnes nejčtenější

.