Zavřít reklamu

Od představení iPhonu 7 a 7 Plus nás dělí jen několik dní, Apple jej totiž představí už tuto středu 7. září na konferenci, která začne v 19:00 našeho času. Už od začátku roku se spekuluje, co vše by měl iPhone 7 a 7 Plus nabídnout. Letos mi přijde, že bylo úniků za poslední roky vůbec nejvíce a díky tomu si tak můžeme sestavit poměrně přesnou předpověď, jak bude nový model vypadat a co vše nabídne. Pojďme tedy na to.

Vzhled
I když jsme zpočátku všichni očekávali, že nová generaci přijde i s novým designem, bude tomu tak jen částečně. iPhone 7 totiž bude hodně podobný iPhonu 6 a 6s. Změní se jen zadní strana, která bude o něco jednodušší. Pruhy pro antény totiž povedou jen po hranách telefonu a čočka fotoaparátu bude sice nadále vystouplá, ale okolo ní bude vystouplé i šasi. Přední strana se v podstatě nezmění, až na pár malých detailů, o kterých si povíme ještě níže.

Lepší a duální fotoaparát
Asi jedna z vůbec největší novinek letošního iPhonu. Bohužel (pro některé možná bohudík) ale dorazí jen na větší 5,5″ iPhone 7 Plus. Fotoaparáty budou nadále 12-megapixelové, ale zlepší se clona i velikost senzoru. Duální fotoaparát zajistí významně kvalitnější snímky a dokonce možná i nové funkce, jako je nahrávání obrazu v obraze nebo dvou videí současně. Vylepšení by se ale měl dočkat i fotoaparát u menšího 4,7″ iPhonu 7. Ten by měl být až o 25%, díky čemuž bude na čip dopadat více světla a iPhone bude fotit lépe za slabšího světla.

Nový Home Button
Proslýchá se, že by iPhone 7 měl nabídnout nové domovské tlačítko. To by mělo být citlivé na silu stlačení, tudíž bude disponovat funkcí 3D Touch jako displej iPhonu 6s. Tlačítko by navíc mělo být ploché, ve stejné rovině jako displej a nemělo by už klikat.

Rozlučtě se s jackem
Už téměř od samotného začátku, co se o iPhonu 7 dozvídáme nějaké informace, se proslýchá, že nenabídne 3,5mm jack. S absencí sluchátkového konektoru počítají již prakticky všichni a potvrzují ji i samotní výrobci, kteří v poslední době ve velkém začínají prodávat sluchátka s Bluetooth nebo dokonce Lightning konektorem. iPhone bez 3,5mm jacku bude jistě velká změna, která se ne každému líbí, ale budeme se s ní muset smířit.

Sluchátka
Vzhledem k absenci 3,5mm jacku se samozřejmě nabízí i otázka, jaká sluchátka Apple k iPhonu 7 přibalí. Hodně se mluvilo o Lightning EarPods, ke kterým Apple přibalí i redukci na 3,5mm jack, aby je bylo možné připojit k Macu nebo čemukoli jinému. Vypadá to ale, že se nakonec dočkáme sluchátek bezdrátových, konkrétně by mělo jít o AirPods. Ty bychom podle nedávné fotografie balení měli najít jen u 5,5″ iPhonu 7 Plus, ale únik z víkendu ukazuje, že se jich dočkáme i u menšího 4,7″ modelu. Finální verdikt tedy zní, že Apple představí nová sluchátka, která budou bezdrátová.

Barevné varianty
Minulý rok jsme se dočkali nové barevné varianty Rose Gold a vypadá to, že i letos bude možné iPhone zakoupit v další nové barvě. Konkrétně by mělo jít o leskle (tzv. piánově) černou. Kromě zcela nové varianty ale Apple pozmění i současnou Space Gray, která bude o něco tmavší, skoro až černá, a dokonce by se mohla přejmenovat na Space Black jako u Apple Watch.

Voděodolnost
Díky novému Home Buttonu a absenci 3,5mm jacku bude iPhone 7 více voděodolný. Konkrétně se pochlubí certifikací certifikaci iPx7, která nám říká, že telefon od Applu bude odolný proti krátkodobému ponoření do vody, a to až do hloubky 1 m, ale maximálně na 5 sekund. Stejnou voděodolností disponují i Apple Watch, se kterými je možné se sprchovat nebo je dokonce opláchnout pod tekoucí vodou, což v některých případech doporučuje i samotný Apple.

Kapacity úložiště
Konečně se Apple rozhoupal a pohřbí základní 16GB variantu. Nově tedy bude iPhone začínat na 32GB. Kromě té by měl být iPhone 7 i 7 Plus dostupný ve 128GB a 256GB variantě.

Další zajímavosti
Oba modely nabídnou nový procesor Apple A10. Ten bude od TSMC (nikoli od Samsungu) a bude samozřejmě oproti svému předchůdci výkonnější, ale ne nijak znatelně. Kromě toho iPhone 7 Plus nově nabídne 3GB operační paměti RAM, ale menšímu modelu zůstanou nadále 2GB z iPhonu 6s.

Cena a dostupnost
V USA bude stát iPhone 7 stejně jako všechny předchozí modely. Je tomu tak od prvního iPhonu. Nicméně podle informací by mohl být iPhone 7 Plus o něco dražší než iPhone 6s Plus, a to kvůli duálnímu fotoaparátu. U nás je těžké cenu odhadovat, protože Apple ji je schopný změnit (zpravidla zvýšit) i kdykoli během roku. Nicméně vzhledem k faktu, že se v poslední době nijak výrazně nezměnil kurz eura vůči dolaru, můžeme předpokládat, že minimálně základní 32GB varianta bude stát 21 190 Kč.

Předobjednávky na nový iPhone by měly odstartovat dva dny po konferenci, tedy v pátek 9. září. V USA, Velké Británii, Německu a několika dalších státech se má začít iPhone 7 prodávat v pátek 16. září. K nám by se nový model mohl dostat na začátku října, přibližně měsíc po představení. Přesně tak to totiž bylo minulý rok.

Koupíte si nový iPhone 7 nebo 7 Plus?

Určitě
Ještě uvidím
Asi ne
Ani náhodou

Sage Quotes

iPhone 7 mockup FB

Dnes nejčtenější

.