Zavřít reklamu

intel_iconPřed 14 dny proběhla v San Francisku konference IDF (Intel Developer Forum), na které Intel představoval zajímavé novinky a poodhaloval strategiisměřování společnosti a jejího vývoje. Jedou z věcí, o kterých se hodně mluvilo, byly nové procesory architektury Kaby Lake, která by měla ke konci letošního roku pomalu ale jistě nahrazovat loni uvedenou generaci Skylake. Jako vždy se první procesory objeví nejdříve v mobilních zařízeních a právě tyto čipy dnes oficiálně poodhalil vice prezident Intelu, Navin Shenoy. Podělil se o detaily o mobilních procesorech z řad Y a U.

Procesory z rodiny Kaby Lake budou posledními, které Intel na 14nm výrobním procesu připraví. V příštím roce, pokud to společnost stihne, by měly dorazit procesory z rodiny Cannon Lake, které už budou založeny na 10nm výrobním procesu. Kaby Lake tak navazují na loňský Skylake a předloňský Broadwell.

S novými procesory přichází také velice mírná vylepšení, jak je bohužel u Intelu v poslední době zvykem. Pokud se můžeme řídit informacemi z desktopových procesorů, tak hrubý výkon vyroste o nějakých 5-10%, a to jen díky vyšším taktům procesorů, které si může Intel dovolit vzhledem k velice dobře odladěné výrobě a kvalitě samotných čipů. Kaby Lake je tak spíše zajímavý z technologické stránky, kdy nabídne několik novinek.

Jednou z nich je přehrávání 4K videa, podpora 360 stupňových videí a zvýšení grafických schopností maličkého integrovaného grafického jádra. Podle údajů Intelu by nové procesory měly zvládat podstatně lépe také rendering 4K videí. S lepší optimalizací výroby se také váže větší úspornost samotných procesorů.

kaby_lake_y

První přijdou na řadu procesory z řady Y a z řady U. Řada Y je tou nejnižší výkonovou řadou, kterou bude společnost prodávat. Bude vhodná do přenosných mobilních zařízeních, tabletů a malých notebooků. Tyto modely se tedy dostanou i do nových 12″ Retina MacBooků, až je Apple představí. Základní informace si můžete prohlédnout na obrázku výše.

Druhý výkonnostní stupeň představují procesory z řady U. Zde už se jedná o podstatně schopnější kusy křemíku, které by se mohly (ale moc pravděpodobné to není) objevit v nadcházející aktualizaci MacBooku Air. Pokud mají nové Macy přijít v říjnu, na 99% to bude stále na podvozku z rodiny Skylake. Dostupnost nových procesorů Kaby Lake je určena až na přelom roku, tudíž je velice nepravděpodobné, že by Apple dostal tyto procesory už o půl roku dříve (počítejme s výrobou).

kaby_lake_u

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.