Zavřít reklamu

Ač má Apple s hlavou Spojených států, prezidentem Donaldem Trumpem, poměrně dobré vztahy, poslední dobou vzájemné přátelství mírně skřípe. Může za to především tahanice mezi technologickým gigantem a FBI, který požaduje spolupráci při odemykání iPhonu pachatelů a kriminálníků. S postojem FBI Trump souhlasí a nebojí se mu vyjádřit podporu, což ostatně dokázal v dalším rozhovoru.

Spory mezi vládní agenturou FBI a jablečnou společností zkrátka neberou konce. Situace došla tak daleko, že se možná bude projednávat u soudu a bylo jen otázkou času, než se do celé věci vloží i sám americký prezident Donald Trump. Ten v rozhovoru na rovinu řekl: „Apple má v rukou pomyslné klíče k myslím útočníků a pachatelů a jen díky vzájemné spolupráci se dají zjistit jejich nekalé motivy.“ Později v popichování Applu pokračoval v souvislosti se speciálním „prolomovacím“ nástrojem GrayKey, které využívá pro odemykání iPhonů v některých situacích právě FBI. Funkčnost tohoto nástroje dle Trumpa dokládá, že zabezpečení iPhonů možná není tak kvalitní jak si technologický gigant myslel. „Popravdě jsem Applu mnohokrát v minulosti pomohl. Udělil jsem jim spoustu výjimek a úlev, protože je to skvělá společnost, která se snaží dosáhnout velkých věcí. „ vyjádřila se v závěru rozhovoru hlava Spojených států.

Uvidíme, jak se bude celá situace kolem odemykání iPhonů v následujících týdnech či měsících ubírat. Faktem však je, že zatímco v minulosti se vždy podobné peripetie poměrně rychle zametly pod koberec, tentokrát se podobný scénář očekávat nedá. Na hlavu Applu se totiž snáší kritika čím dál častěji a je vcelku pravděpodobné, že tento trend hned tak neskončí. Nezbývá tedy než doufat, že Apple ze svého přesvědčení nepoleví a v žádném případě nezačne telefony jakkoliv odemykat.

Dnes nejčtenější

.