Zavřít reklamu

facebook-twitter-google-icon

Nedávno jsme vás informovali, že FBI chce aby Applu oslabil svůj systém iOS, Apple to však naprosto odmítá. Tim Cook ve veřejném dopise napsal, že chápe postoj a úmysl FBI, ale Apple nebude v systému vytvářet zadní vrátka. Pokud by je vytvořil, mohlo by se stát, že by je mohl kdokoliv objevit a zneužít pro vlastní učely. Postoj Applu pochválil nejenom CEO společnosti Google, Sudar Pichai. V sérii tweetů které odpoledne sdílel, se veřejně zastal Applu a také je stejného názoru, že by „zadní vrátka“ v systému mohla ohrozit soukromí uživatelů.

Napsal, že Google naprosto chápe postoj FBI, ale povolení „hackingu“ by mohlo zmařit několik let vývoje operačních systémů. Vláda by podle jeho slov neskončila pouze u jednoho odemčeného iPhonu. Vzhledem k tomu, že společnost Google vlastní konkurenční Android, tak názor CEO Googlu má také určitě nějakou váhu.

S postojem Applu souhlasí i CEO Facebooku a Twitteru, kteří nesouhlasí s rozhodnutím FBI. CEO Twiteru, Jack Doresy ve svém tweetu napsal: „Stojíme při Timu Cookovi a Applu (děkujeme mu za jeho vedení)!“

CEO další sociální sítě, tentokrát Facebooku, Mark Zuckerberg napsal pomocí USA Today, že společnost bude „agrasivně bojovat“ proti vládním požadavkům k oslabením bezpečnosti nejenom mobilních telefonů. „Odsuzujeme terorismus a vyjadřujeme solidaritu s obětmi teroru. Ti, kteří chválí, podporují, nebo plánují teroristické činy, nemají místo na našich službách. Po obdržení požadavků od státních orgánů jsme vyhověli a vybrané účty smazali. Nicméně budeme agresivně bojovat vůči požadavkům, které by donutily oslabit bezpečnost nejenom našich systémů.

FBI nedávno zveřejnila tři požadavky, které chce, aby Apple splnil. První z požadavků je možnost deaktivace funkce, která automaticky smaže data, a to pokud je 10x napsán špatný přístupový kód. Druhým požadavkem je odstranění funkce, která při opětovném napsání špatného přístupového kódu uzamkne zařízení. Posledním požadavkem bylo, aby Apple do iOS implementoval metodu, která by umožnila FBI zadat heslo pomocí softwaru, který by zároveň heslo zařízení odhalil.

Apple dnes obdržel dodatečný čas k finální reakci na soudní příkaz, který FBI podala na začátku tohoto týdne. Apple se musí k požadavkům finálně vyjádřit do 26. února. Je však už teď jasné, že Apple bude bojovat se soudním příkazem a v žádném případě se ním nebude řídit.

applefbi

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.