Zavřít reklamu

FBI icon

Spor mezi Applem a FBI stále pokračuje a ještě nějaký ten pátek pokračovat bude. Abychom si to zrekapitulovali, vše začalo v únoru tím, kdy FBI požádala, aby Apple odemkl iPhone teroristy ze San Bernardina, který společně se svou ženou Tashfeen Malikovou zastřelil zkraje prosince 14 lidí. Apple žádost o odemknutí iPhonu a následnému vytvoření zadních vrátek v systému iOS odmítl. S postojem Applu souhlasilo mnoho významných společností, mezi které například patří Facebook, Google nebo Twitter. Přesto FBI dokázala odemknout iPhone i bez pomoci Applu. Původně se myslelo, že iPhone odemkla firma Cellebrite, podle The Washington Post ale iPhone odemkli „hackeři“ na volné noze.

Společnost, která pomáhá FBI odemknout iPhone střelce ze San Bernardina, má výhradní vlastnické právo na metodu. Je velmi nepravděpodobné, že technika bude sdělena Applu nebo jiným subjektům, jedná se o tajemství společnosti. Bílý dům má svůj vlastní postup pro revizi bezpečnostních chyb v technologiích a zároveň rozhoduje o tom, které z nich budou zveřejněny. Bílý dům ale nemůže nakládat s materiály, které jsou ve vlastnictví soukromích společností,“ uvedly zdroje.

Když vláda zjistí bezpečnostní chybu v nějaké technologií, v podstatě rozhodne o tom, zda-li chybu zveřejní nebo ji udrží v tajnosti. Tento postup ale nemůže být uplatněn, když chybu objeví někdo jiný než vláda.

Podle nově zveřejněných informací v odemčeném iPhonu teroristy nebyly nalezeny žádné informace, které by měly „skutečný význam“ v případu. Dříve ředitel FBI James Comey řekl: “Možná je v telefonu klíč k nalezení více teroristů. Možná, že tomu tak není, ale nemůžeme se dívat do očí lidem, kteří přežili, nebo sami na sebe v zrcadle, pokud to alespoň nezkusíme.“ 

Apple vs FBI passcode

*Zdroj: 9to5mac.com, Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.