Zavřít reklamu

intel_iconMinulý týden proběhla událost s názvem Intel Developer Forum (IDF), na které zástupci Intelu hovořili o budoucnosti společnosti, její strategii, produktech a dalších zajímavých věcech. Jedním z nejzajímavějších (alespoň z hlediska mobilních telefonů) bylo téma ARM čipů a otevření výrobních kapacit Intelu právě pro výrobu těchto komponent. Ihned se tak začalo spekulovat o tom, zda-li by se to mohlo nějakým způsobem dotknout Applu, který své mobilní čipy vyrábí u Samsungu a TMSC. Podle posledních informací z víkendu to vypadá, že jednání mezi Intelem a Applem je již v plném proudu a nějaké formy spolupráce se nakonec dočkáme.

S informacemi přišel server Nikkei Asian Review, dle kterého již započaly rozhovory mezi těmito společnostmi. Apple je v současné době na dva roky vázán kontraktem u TSMC, který tak bude až do roku 2018 vyrábět pro Apple jejich Ax čipy. Ale od roku 2019 by jej mohl zastoupit Intel, který má obrovské výrobní kapacity a velice vysokou výrobní a technologickou vyspělost.

Podle reportu je dokonce možné, že bude Intel vyrábět už procesory A12, které by se v iPhonech měly objevit na podzim roku 2018. Dvouletý kontrakt s TMSC je však z letošního roku, takže je možné, že se v této generaci bude výroba ještě dělit – tak jako se to děje v současné době, mezi TSMC a Samsungem.

Pro koncového uživatele se pravděpodobně nejedná o žádnou zásadní zprávu, pokud nejde opravdový fandu technologií a hardwaru. Ale Applu by se tímto krokem otevřely dveře k jednomu z největších technologických gigantů na světě. Čipy A12 by měly být vyráběny na 10nm výrobním procesu. Kromě technologických změn by se tato změna dotkla také zaměstnanosti v USA, jelikož by byly ARM čipy vyráběny právě tam. V letošním roce Apple s Intelem spolupracuje zase o něco více, jelikož to bude právě křemíkový gigant, který bude do iPhonů 7 dodávat modemové moduly.

intelidf-800x416
Intel iPhone FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.