Zavřít reklamu

samsung-logo
Samsung, který je jedním z největších dodavatelů komponent pro Apple, je předmětem nového vyšetřování kvůli zatajení důležitých informací o toxických chemikáliích, kterým vystavil své zaměstnance. Podle zprávy od Youkyunga Lee pro tiskovou agenturu Associated Press došlo u více než 200 zaměstnanců k vážným nemocem způsobeným díky vystavení zaměstnanců těmto toxickým chemikáliím.

U mnoha zaměstnanců se vyvinula leukémie, lupus, lymfoma, několikanásobná skleróza a nejméně 76 již zemřelo. Jihokorejská vláda nejenže znemožnila postiženým zaměstnancům získat nějakou kompenzaci, ale dokonce povolila Samsungu zatajit jeho zaměstnancům jejich vystavení těmto toxickým chemikáliím.

Dvaadvacetiletá pracovnice prohlásila, že jí byla nabídnuta 1 miliarda wonů, což je v přepočtu více než 22 000 000 Kč, za mlčenlivost před tím, než zemřela na leukémii. Další pracovnice, která po diagnostikování několikanásobné sklerózy ztratila zrak, se nechala slyšet, že pracovníci nikdy nebyli poučeni o tom, které chemikálie jsou nebezpečné, aby si mohli dát větší pozor. Další pracovnice, které se vyvinula rakovina prsu, si stěžovala, že „Samsung přivedl neinformované děti z venkova a choval se jako kdyby peníze byly vše s tím, že děti používal, jako kdyby byly recyklovatelné plastové kelímky.“

Jak se z Applu stal mezinárodní výrobce zařízení, začal mezi svými dodavateli (včetně Samsungu) pracovat na prosazování standardů, které se týkaly i chování k zaměstnancům a zacházení s toxiny.

Zatímco Samsung v Jižní Korei zametá tyto zprávy pod koberec, o jiných výrobcích včetně Xiaomi, OPPO a Huawei se západní novináři ani nezmiňují. Děje se tak i přesto, že jsou záznamy o tom, že čínské společnosti podvádějí v benchmarcích a ekologických pravidlech.

samsung-factory-brazil-fb
Tato brazilská továrna patřící Samsungu čelí 2,5 miliardové žalobě kvůli pracovním problémům.

Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.