Zavřít reklamu

20111020apple_securityVeškerý ekosystém Apple je považován za poměrně bezpečný. Zejména pak oproti konkurenční platformě Windows. Jakmile se přijde na nějaký problém v zabezpečení, společnost dělá všechno pro to, aby v co nejkratším možném čase zřídila nápravu. Velmi často se pak na různé chyby přijde retrospektivně, kdy se při updatu na aktuálnější systém objeví skulinky, které předtím nebyly vidět. Stejný případ tu máme nyní. Starší verze mobilního iOS a desktopového OS X, watch OS a tvOS v sobě mají kritickou chybu, kterou může využít 3. strana a získat tak kompromitující informace poškozeného uživatele.

S informací přišel bezpečnostní expert ze společnosti Cisco Talos, Tyler Bohan.  Jedná se o chybu v zabezpečení v rámci prostředí ImageIO, které je integrované v systémech Apple a stará se o správu obrázků a jiných obrazových dat. Například v případě nakažené MMS hrozí vniknutí viru do telefonu skrze toto rozhraní. Jedná se o velice podobný problém, který se zhruba před rokem objevil na platformě Android.

Napadené zařízení může vydat spoustu důležitých informací, ať už jde o lokálně uložená hesla, wifi klíče a další uložené údaje z prohlížeče Safari nebo z mailového klienta. Uživatelé prý nemají žádnou šanci, jak neoprávněné vniknutí zpozorovat. Jediným způsobem, jak mu zabránit, je dle Bohana aktualizace na nejnovější verzi operačního systému. Dle něj je také útok více pravděpodobný na platformě OS X, která nemá vnitřní fungování systému tak extrémně zabezpečené a je zde větší prostor pro manévrování. Náchylná iOS zařízení jsou především ta, na kterých byl proveden jailbreak. Kompletní informace o této bezpečnostní hrozně přinesl server Forbes.

lock security FB

Zdroj: Cultofmac, Forbes

Dnes nejčtenější

.