Zavřít reklamu

iOS 10 ofiko iconNový iOS 10 se dočkal své oficiální premiéry minulé pondělí, během WWDC (na které toho Apple představil opravdu hodně, krátký sestřih si můžete prohlédnout zde, celou konferenci pak zde) a bylo jen otázkou času, než se na webu začnou objevovat nové informace a postřehy od lidí, kteří betaverzi nového systému testují. O těch nejdůležitějších novinkách jsme vás informovali například tadytady, teď se ovšem objevila další nová informace, která se pro změnu týká zabezpečení systému. Bezpečnostní experti z MIT Technology zjistili, že tzv. kernel systému je poprvé v historii Apple nešifrovaný. 

Kernel je označení pro jádro, v tomto případě se jedná o jádro operačního systému (iOS), jehož úkolem je mimo jiné zprostředkování přístupu aplikací k hardwaru daného zařízení, v našem případě iPhonu a iPadu. Bezpečnostní experti z Massachusetts Institute of Technology přišli na to, že v nejnovější verzi iOS není kernel šifrovaný, což je poprvé od první verze iOS, kdy se tak stalo. Na základě toho je celý jeho kód přístupný ke čtení těm, kteří se k němu dostanou. V předchozích verzích operačního systému bylo jádro vždy zašifrované a nikdo přesně nevěděl, jakým způsobem funguje a jak distribuuje požadavky systému.

Odborníci říkají, že tato změna neohrožuje zabezpečení systému jako takového, ale už si nejsou jistí, zda-li se k tomuto kroku Apple rozhodl dobrovolně či ne. „Otevření“ kernelu má svá pro a proti. Na jednu stranu z toho mohou těžit vývojáři, kteří jeho pochopením můžou ještě více optimalizovat své aplikace, na druhou stranu bude jednodušší provádět případné hacky/upravy systému (lidé používající jailbreak jsou z této novinky nadšeni) a vyhledávání slabých míst v zabezpečení bude také daleko jednodušší.

Jeden z bezpečnostních techniků v MIT si myslí, že za tímto krokem stojí nechtěné a neopatrné jednání inženýrů v Applu a že ten, kdo toto způsobil, to pěkně zpackal. Další z teorií je taková, že otevřením kernelu Apple plánuje zlikvidovat trh, který se soustředí na prodej informací potřebných k prolomení operačního systému – což byl třeba postup, který využila FBI v případě iPhonu střelce ze San Bernardina.

iOS 10 FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.