Zavřít reklamu

iOS 10 iconVčera představený iOS 10 je větší změna, než jsme před konferencí vůbec čekali. Věděli jsme sice o pár novinkách, které by měl Apple pro novou verzi svého mobilního operačního systému představit, ale nakonec jich bylo více, než jsme očekávali. Obrovských designových změn se dočkala uzamčená obrazovky, widget, notifikační a ovládací centrum, ale i 3D Touch zkratky, Apple Music, Apple News nebo třeba aplikace Fotky. Nový systém jsme si v redakci ihned po vydání beta verze samozřejmě nainstalovali, a tak vám přinášíme souhrn novinek a hlavně pak ukázek, které iOS 10 přináší.

Nové ovládací centrum
Ovládací centrum se dočkalo barviček, je menší, ale je nově rozdělené na několik částí, mezi kterými lze přejíždět do stran. Ovládací centrum nově podporuje také 3D Touch displej, ale jen na spodních ikonách, kde si lze ale nastavit například intenzitu svítilny.

novinky iOS 10 1
novinky iOS 10 2
novinky iOS 10 4

Notifikační centrum
Notifikace jsou výrazně přepracované. Jsou větší a jejich ovládání se ve velkém zakládá na 3D Touch displeji. Ssmotné notifikační centrum se výrazně zjednodušilo a widgety najdete na postranní obrazovce. Pokud jste ale v nějaké aplikaci a notifikační centrum stáhnete, můžete přejet doleva a widgety si zobrazit.

novinky iOS 10 7
novinky iOS 10 5
novinky iOS 10 12

Uzamčená obrazovka
Velké změny jsou i na uzamčené obrazovce, kde už nenajdete „slide tu unlock“. Pokud přejedete doleva, zobrazí se widgety, pokud doprava, okamžitě se aktivuje fotoaparát. Z uzamčené obrazovky lze také zobrazovat náhledy konverzací a jiných notifikací.

IMG_0582
IMG_0578
IMG_0579

3D Touch
Zkratky pomocí 3D Touch displeje začínají pomalu dávat smysl. Nově se vám při silnějším zatlačením na ikonu ukáží widgety, které vám sdělí různé informace (například o počasí nebo výsledek sportovního zápasu). 3D Touch funguje na úplně každé ikoně aplikace nebo vytvořeného odkazu ze Safari. Nově funguje 3D Touch i na složky.

novinky iOS 10 10
novinky iOS 10 11

Odstranění přeinstalovaných aplikací
V iOS 10 je konečně možné odstranit předinstalované aplikace od Applu. Odstranění aplikací se vám uvolní samozřejmě i místo v iPhonu. Pokud se rozhodnete, že odinstalujete například aplikaci Watch a po nějakém čase si koupíte Apple Watch a tudíž budete aplikaci potřebovat, lze jí stáhnout z App Store.

Odstranit můžete tyto aplikace: Kalkulačka, Kalendář, Kompas, Kontakty, FaceTime, iTunes Store, Mail, Mapy, Hudba, Poznámky, Podcasty, Připomínky, Akcie, Tipy, Videa, Diktafon, Hodiny a Počasí.

IMG_0524

Asistent probouzení
Úplnou novinkou, o které na konferenci nepadlo ani slovo, je asistent spánku. Toho najdete v aplikaci Hodiny a pomůže vám udržovat pravidelný spánek tak, aby byl co nejkvalitnější. Dalo by se i říct, že je to taková náhrada za budík, ale asistent spánku vás upozorní i v momentě, kdy máte jít do postele a vzbudí vás i ráno. V asistentovi si navolíte, kolik hodin chcete spát, kdy chcete vstát a jaké dny chcete službu využívat a on vás začne upozorňovat, že máte jít spát a ráno, že byste měli vstávat. Celá aplikace Hodiny pak získala nový design, který by se i mohl nazývat jako dark mode.

novinky iOS 10 14
iOS 10 asistent probouzeni
novinky iOS 10 16

Optimalizace uložiště
V Nastavení v sekci Hudba nyní najdete možnost optimalizování uložiště a to takové, že pokud je v iPhonu málo místa, automaticky se smažou stažené skladby, které jste si nějaký čas nepustili. U funkce si můžete nastavit i minimální velikost uložiště, od kterého se skladby začnou mazat. V nastavení ještě lze nově zvolit, aby se přidaná alba nebo skladby do knihovny automaticky stahovala pro offline poslech.

novinky iOS 10 20
novinky iOS 10 18
novinky iOS 10 19

Nové animace a zvukové efekty
iOS 10 získal i nové animace, když se například vracíte zpět na domovské obrazovce. Animace jsou vidět hned na první pohled a jsou výrazně rychlejší. Nový je i zvuk při psaní na klávesnici, ten si můžete poslechnout níže.

https://twitter.com/ow/status/742466278598664193?ref_src=twsrc%5Etfw

Nové tlačítko zpět

iOS 10 back

Další novinky

Obrovských změn se dočkaly iMessage, které nyní podporují různé efekty, velké smajlíky nebo třeba ručně psaný text. O všech novinkách týkajících se iMessage jsme psali v našem včerejším článku a žádná překvapení iMessage neskrývá. Naopak jde celkem o chaos, ve kterém se budete ztrácet a nějakou dobu rozhodně potrvá, než všechny funkce pochopíte respektive je spíš ani nebudete využívat.

Apple z iOS 10 odstranil také aplikaci Game Center, dále pak přibyla nová tapeta, kterou si můžete stáhnout přímo zde a ikona nastavení po silnějším stlačení nabízí zkratku pro rychlé přesunutí do sekce mobilních dat, kde je můžete vypnout nebo zapnout, což je pro mnohé jistě skvělá zpráva. Některé 3D Touch zkratky by navíc neměl podporovat jen nejnovější iPhone 6s se speciálním displejem, ale i starší iPhony, který jím nedisponují.

Kompletního redesignem prošla Apple Music, o čemž si můžete přečíst více v našem článku Nová Apple Music v iOS 10: nic strašnějšího jste od Applu asi ještě neviděli, kde najdete i screenshoty.

Předposlední novinkou, která určitě stojí za zmínku, je aplikace Fotky. Ta nově nabízí sekci Vzpomínky, kde si můžete vytvořit jakási alba, nicméně fotografie jsou spojené inteligentně podle místa, kde byly pořízeny nebo podle objektů, které na fotografii jsou. Fotografie lze na iPhonu nyní také mnohem více upravovat, můžete do ních malovat, zvýrazňovat v nich nebo do nich kreslit a psát.

No a úplně poslední vychytávkou, kterou bych chtěl zmínit, je funkce Rise to wake, která automaticky rozsvítí displej iPhonu, když jej zvednete například ze stolu směrem k očím. Jde o opravdu užitečnou funkci, která ovšem podle některých uživatelů funguje jen na iPhonu 6s. Bohužel všichni v redakci máme právě zmíněný iPhone, a tak nemůžeme otestovat, jestli Rise to wake funguje i na starších iPhonech. Pokud někdo z našich čtenářů má iOS 10 nainstalovaný například na iPhonu 6/5S nebo 5, můžete se s námi podělit do komentářů, zda-li vám funkce funguje.

iOS 10 nastaveni
printscreen 2016-06-14 v 18

Dnes nejčtenější

.