Zavřít reklamu

iOS 10 iconNejočekávanější představení večera je tu. Apple totiž právě na své vývojářské konferenci WWDC 2016 ukázal po boku dalších novinek také nový iOS 10, který na iPhone, iPad a iPod touch přináší spoustu novinek a vylepšení. Od desáté verze mobilního systému od Applu se čekalo hodně, ale do poslední chvíle téměř nikdo nevěděl, co vlastně chystaný iOS 10 přinese a na jaké novinky se tedy můžeme těšit. Apple to ale světu právě sdělil, tak se pojďme podívat, co nás v novém systému čeká a na čem tedy vývojáři celý rok v Cupertinu pracovali.

Nový vzhled
Na první pohled nejvýraznější a pro některé možná i jedna z nejvítanějších novinek – vzhled systému. Jde o poměrně velké změny, i když se design uživatelského rozhraní stále nese na vlnách iOS 7. Desátá verze systému je o něco barevnější, což poznáme především na notifikacích. Nově jsou totiž výrazně vylepšené a hlavně na uzamčené obrazovce fungují v podstatě jako widgety a ukazují tak mnohem více informací. Designových změn se dočkalo i ovládací a notifikační centrum. Například takové notifikační centrum lze nyní posouvat do stran a využívat tak další ovládací centra jiných aplikací, a to i těch z App Store.

printscreen 2016-06-13 v 19
printscreen 2016-06-13 v 19

3D Touch
Obrovských změn se dočkal i 3D Touch. Nově se už při stlačení ikony aplikace neobjeví jen nudné menu, ale náhledy aplikací, které například ukazují různé údaje nebo dokonce i animace. 3D Touch se dočkal velkých novinek napříč celým iOS 10 a nám nezbývá nic jiného, než nyní objevovat, co všechno nového 3D Touch dokáže, protože Apple na konferenci stihl ukázat jen hrstku.

printscreen 2016-06-13 v 19

Vylepšená aplikace Fotky
Několika užitečných změn se dočkala i aplikace Fotky, kde najdete všechny fotografie, které svým iPhonem vyfotíte, nebo které si do něj stáhnete. Nově je možné fotografie ještě více upravovat. Přibylo tak několik nástrojů, které vám například umožní přidávat text nebo obrazce přímo do fotografie. Nově Siri například pozná i lokaci nebo zvířata, které jsou na fotografiích a inteligentně je tak spojí a dokonce i propojí s ostatními, podobnými fotografiemi. Do aplikace Fotky přibyla i nová záložka Vzpomínky, ve které si vytvoříte jakási alba, jimž přiřadíte video a zde si shromáždíte všechny fotografie a videa, která chcete. Alba si pak pojmenujete, vytvoříte náhledový klip a k němu i hudbu.

printscreen 2016-06-13 v 20

Vylepšené iMessage
Aplikace iMessage toho oproti populárnímu WhatsAppu nebo Messengeru moc neuměla, což se Apple v iOS 10 rozhodl změnit. Vývojáři tak do iMessage přidali spoustu nových funkcí. Mezi hlavní novinku, kterou u nás prozatím nevyužijeme, je možnost posílání peněz přímo přes zprávy. V aplikaci je také nově možné přidávat různé efekty na jednotlivé zprávy, na celou obrazovku nebo je různě zvýraznit. Nechybí ani samolepky podobné těm z Messengeru nebo velké emotikony, které také známe z jiných aplikací. Velkou výhodou jsou náhledy na odkazy a videa z webu. Někteří i uvítají možnost kreslit různé animace přímo na displeji iPhonu a odesílat je svým přátelům nebo možnost nahradit text smajlíky. Od dneška Apple také otevírá aplikaci Zprávy vývojářům, tudíž najdete různé samolepky nebo emotikony pro iMessage v App Store.

printscreen 2016-06-13 v 20

Nová Apple Music
Součástí iOS 10 je samozřejmě i nová verze Apple Music, kterou najdete v aplikaci Hudba. Ta přináší podobně jako systém několik novinek týkajících se designu, a tak jsme se dočkali jednoduššího uživatelského rozhraní, které má zpříjemnit a hlavně zlepšit používání služby. Více o novinkách v Apple Music si můžete přečíst v samostatném článku, kde se jim věnujeme podrobněji.

Apple Maps
Větších změn se dočkaly i Apple Mapy. Nově sice prozratím nenabízejí funkci podobu Street View od Googlu, tedy možnosti zobrazit si přímo na iPhonu nebo iPadu 3D pohled z ulice, o čemž se spekulovalo, ale naučily se jiné novinky. Mají totiž jednodušší ovládání a disponují speciální lištou, kterou vytáhnete odspodu jako ovládací centrum. Apple Maps umějí například i zobrazovat vybrané restaurace v okolí nebo inteligentně spočítat, na jaké benzínce byste se měli zastavit.

printscreen 2016-06-13 v 20

HomeKit aplikace
Do iOS 10 přibyla i samostatná aplikace HomeKit, která se nově postará o ovládání všeho chytrého příslušenství, které máte domácnosti. Aplikace se Applu na první pohled povedla. Nabízí svěží design a z jedné obrazovky můžete ovládat vše, co doma máte. Pokud třeba někdo nyní zazvoní u vašich dveří, vyskočí vám notifikace a vy se můžete přímo na iPhonu kouknout kamerou, kdo stojí u dveří a odemknout dveře mu přejetím přes displej. HomeKit aplikace je také dostupná jako ovládací centrum, když vysunete lištu na iPhonu zespodu nahoru. HomeKit od dnešního dne podporuje více chytrého příslušenství, jako například již zmíněné zvonky, kamery nebo třeba klimatizace.

printscreen 2016-06-13 v 20

Pod kapotou
Jak už bývá zvykem, nový systém přináší také tunu novinek týkajících se zabezpečení, zrychlení a odladění systému. Apple se na konferenci pochlubil, že nyní jsou všechny jeho aplikace v systému defaultně šifrované. Počítat můžeme i se zrychlením systému.

Další novinky
iOS 10 samozřejmě přináší mnohem více novinek, než jen ty výše vyjmenované. Výrazných změn se dočkala také Siri, která je nově dostupná pro vývojáře a tím se tedy objeví i v aplikacích stažených z App Store.

Novinek je ale v systému ještě více jako například možnost rozdělit si Safari na iPadu na dvě části a dát si tak na každou stranu jeden panel s webovou stránkou, poté možnost editovat Live Photos, vylepšené Poznámky, vylepšená aplikace Mail a tuna další. Většinu z nich Apple totiž na konferenci nestíhá představit, ale nyní již budeme nový iOS 10 v redakci stahovat a během dnešního a zítřejšího dne vám ukážeme všechny novinky, které nejnovější mobilní systém od Applu přináší.

printscreen 2016-06-13 v 20

Datum vydání a kompatibilita
Prozatím bude nový systém dostupný jen pro vývojáře, a to hned od dnešního večera, ale během léta si jej bude moct vyzkoušet každý z nás jako veřejný beta tester. Pro všechny uživatele pak bude nový iOS 10 dostupný na podzim tohoto roku společně se zahájením prodeje nového iPhonu 7 a 7 Plus.

Co se týče kompatibility, iOS 10 bude dostupný pro iPhone 5 a novější, iPad 4 a novější, iPad mini 2 a novější, iPod touch 6. generace. Bohužel iPhone 4S se tentokrát už se podpory nedočkal, i když se poslední roky držel a stále na něj byl dostupný nejnovější systém.

printscreen 2016-06-13 v 20

Dnes nejčtenější

.