Zavřít reklamu

Zatímco v minulosti byl jailbreak velmi oblíbeným nástrojem pro vylepšení jablečných produktů, postupem času začala jeho popularita strmě upadat. Nové verze systémů iOS totiž postupně přinášely přesně ty nástroje, které byly dříve dostupné jen skrze jailbreak, takže již nebyla jeho implementace do zařízení příliš potřeba. Tvrdé jádro této komunity však stále přežívá a na jailbreacích neustále pracuje. A jak se zdá, čas od času slaví úspěch.

S jailbreakem systému iOS 11.4 se na svém Twitteru pochlubil před pár dny i bezpečnostní expert Richard Zhu. Na videu, které zveřejnil, je vidět, že na iOS 11.4 běží bez větších problémů jailbreakový obchod s aplikacemi Cydia, ze kterého lze získat tuny vylepšení a aplikací zdarma. Na jeho video se můžete podívat pod tímto odstavcem.

Že je vám jméno Zhu povědomé? Není divu. Právě tento člověk totiž zvítězil v hledání chyb na Pwn2Own 2018, což je velmi zjednodušeně řečeno jakási bezpečnostní konference, jejíž součástí je právě vyhledávání bezpečnostních chyb v systémech. Richardovi se letos podařilo objevit kritické chyby v prohlížečích Microsoft Edge a Firefox, za což si odnesl velmi slušný honorář dosahující výše 120 tisíc dolarů.

Pokud však doufáte, že se jailbreaku systému 11.4 dočkáte, musíme vás zklamat. Je totiž poměrně pravděpodobné, že jej Richard veřejnosti neuvolní. Jak už jsem totiž psal výše, jedná se o bezpečnostního experta, který si plně uvědomuje veškerá rizika jeho používání. Ale kdo ví, třeba se nakonec rozhodne jinak a komunitu jailbreakářů potěší. Ta je ale nyní v obřím úpadku a je prakticky jasné, že ani příchod nového jailbreaku jí nespasí. 

Dnes nejčtenější

.