Zavřít reklamu

iphoneTisková zpráva: Po neomezených tarifech skočily podle statistik operátorů 3 miliony českých zákazníků. Jenže po třech letech už nejsou tak spokojeni, uvítali by nižší cenu za neomezené volání. Co dalšího by na svých tarifech změnili, zjistila anketa portálu Ušetřeno.cz.

Když na jaře 2013 přišly na trh cenově dostupné neomezené tarify, vyvolaly pořádný rozruch. Jako první se na trhu objevila nabídka od O2, který představil neomezený tarif s dvouletým závazkem za 749 Kč. Krátce nato se přidali konkurenti a představili prakticky totožné mobilní tarify. Reakce zákazníků na sebe nenechaly dlouho čekat. Během prvního roku využilo těchto tarifů podle údajů operátorů 3 miliony zákazníků.

Jenže od té doby k výraznějšímu zlevňování nedošlo. Nabídky neomezených tarifů napříč operátory neovlivnil ani velký konkurenční boom v podobě virtuálních operátorů. A přitom právě cena je podle ankety portálu Ušetřeno.cz, která probíhala mezi více než 300 respondenty, něco, co lidem vadí na jejich tarifu nejvíc.

ilustracni-foto-do-clanku-usetreno

Konkurenční boj probíhá skrytě
Operátoři ale nespí, jak by se mohlo zdát. Ke konkurenčnímu boji přece jen dochází, ale probíhá skrytě mimo oči veřejnosti. Jiří Tutsch z portálu Ušetřeno.cz upozorňuje na to, že boj operátorů o zákazníky se přenesl do sféry tzv. neveřejných tarifů. Díky nim lze získat neomezené volání do všech sítí pod 500 Kč.

Inzerovanou nabídku byste ale jen stěží hledali na webových stránkách operátorů či ve značkových prodejnách. Tam jsou k dostání pouze oficiálně známé tarify a předplacené karty. Přestože takovou neveřejnou nabídku můžete získat u všech velkých hráčů na trhu, sahají k ní jen ve výjimečných situacích. Například ve chvílích, kdy si chtějí udržet zákazníka, který zvažuje změnu operátora.

Narazit na neveřejné nabídky můžete i jinak. A to díky některým online srovnávačům, které tyto výhodné neomezené tarify zprostředkovávají. Jedním z nich je srovnávač Ušetřeno.cz, který zájemcům slibuje neomezené volání s neveřejným tarifem se slevou 40 %.

nahledove-foto-usetreno

Co dalšího Čechům vadí?
Není to ale jen cena tarifu, která lidem nevyhovuje. Podle ankety portálu Ušetřeno.cz vnímají negativně i dlouhý závazek. Ten obvykle trvá 24 měsíců. Spokojeno není 35 % dotázaných, kteří díky tomu nemohou tak snadno změnit tarif za výhodnější. „Za předčasné ukončení smlouvy lidé obvykle hradí 20 % zbývajících závazků svého sjednaného paušálu. Proto bych jim doporučil, aby si spočítali, zda se jim případný odchod vyplatí v porovnání s plánovanou úsporou,” radí Tutsch z Ušetřeno.cz.

20 % dotázaných by uvítalo nižší cenu za roamingové služby. A to se jim již brzy splní. Už na konci dubna letošního roku dojde u všech tří hlavních operátorů k podstatnému snížení cen v důsledku nařízení Evropské unie.

Více volných minut, SMS či dat by uvítala třetina dotázaných a za příjemnější zákaznický servis u operátora se přimlouvá 15 % respondentů.  Dále lidem vadí špatné pokrytí či chybějící odměny za „věrnost“ svému operátorovi.

Dnes nejčtenější

.